27 Април 2024 г. Събота

Бюджет 2014 - ляв оптимизъм и скицирани реформи

2013-10-24 07:44:52

"Бюджет 2014 ще крепи бедните, партиите и закъсалите държавни фирми",  обобщава във водещото си заглавие "Сега". Противно на уверенията за повсеместно и значимо по размер орязване на разходите на министерствата, намаленията се оказаха скромни и избирателни. Това става ясно от проектобюджета за 2014 г.

За пръв път бюджетът на социалното министерство надхвърля прага от 1 млрд. лв. и задминава този на МВР. За 2014 г. то ще получи 1.06 млрд. лв., или 94 млн. повече спрямо заложеното за 2013. Вдигат се и редица социални плащания и пенсиите, които са включени в бюджета на НОИ. И с увеличения си бюджет обаче социалното министерство трудно ще се справи с разходите си, а самите социални плащания и пенсиите ще продължат да бъдат все така обидно ниски.

"Капитал Daily"Ляв оптимизъм и скицирани реформи". Вече официално може да се каже, че ценовият модел в електроенергетиката, който беше заложен само преди два месеца и половина, е претърпял провал, уточнява още изданието. Един от основните методи за сваляне цената на електроенергията с 5 на сто от 1 август тази година беше използването на приходите от продажба на излишните държавни разрешителни за изпускане на въглероден диоксид /квоти/. С тях трябваше да се покрие част от цената на "зеления" ток. Според проектобюджета на правителството догодина икономическото министерство ще получи от квоти едва 40.3 млн. лева. Сумата обаче е в пъти по-малка от необходимото.

Рекламацията на дефектни стоки вече няма да се прави само в магазина, от който продуктът е купен, а от всеки магазин отсъщата верига в град и на адрес, където на клиента му е удобно. Това е една от предвидените промени в Закона за потребителя, подготвени от икономическото министерство, информира "Монитор".

"Свиваме ранните пенсии от 2015 г.", е заглавието над интервю в "Стандарт" със зам.-министъра на труда и социалната политика Светлана Дянкова. "Сигурна съм, че самите военни, полицаите и държавните служители в сектор "Сигурност" ще разберат, че удължаването на трудовия им живот е в тяхна защита, а не в тяхна вреда", аргументира се Дякова. Според нея не бива да имаме осигуряване по съсловия и професии, тъй като рискът "старост" е еднакъв за всички работещи, независимо с каква професия са.

"Напрежение във властта за мораториума", отбелязва в заглавие "Труд". Правният отдел на "Дондуков" 2 ще реши дали да бъде сезиран Конституционният съд за решението на парламента. Това обяви президентът Росен Плевнелиев по повод скандалното гласуване на 171 депутати от ГЕРБ, "Атака" и БСП. "Наистина българското Народно събрание достигна върха на своята некомпетентност и популизъм", се посочва в коментара на "Труд".

Решението за налагане на мораториум върху продажбата на земя на граждани на Европейския съюз е откровена тъпота, гарантирана с двуличие от най-ниска проба. Първо, решението няма как да влезе в сила, защото противоречи на договор, който вече сме подписали. Второ - е безсмислено, защото в момента най-големите инвестиционни фондове в земеделието ни са чужди", изтъква авторът на анализа Арман Бабикян.

"Рекорд - депутатско решение със седем абсурда", коментира по темата "24 часа". Първо, в България има все още около 20 млн. декара необработваеми, пустеещи земи. Второ, имаме ли договор за присъединяване към ЕС? Май, да! Трето, ние ще сме единствената държава членка на ЕС, която нарушава договора си за присъединяване, изрежда авторът на анализа Драгомир Драганов.

Според лидера на ДСБ Радан Кънев така нареченият "нов мораториум" граничи с понятието "престъпно безумие", въведено в българския политически жаргон преди точно сто години. За българския гражданин това е мораториум върху европейското бъдеще и стремежа към евросигурност и доходи, категоричен е Кънев, чийто коментар е отразен от "24 часа".

С гласуването на забраната ние показваме, че българската земя ни е мила и ценна. Даваме знак - не че нарушаваме европейското законодателство, а че в останалото време до отпадане на мораториума трябва да се предприемат мерки за опазване на българската земя. Това мнение изказва в интервю за "24 часа" депутатът от БСП Георги Свиленски.

По повод гласуването зам.-председателят на парламента Мая Манолова коментира пред "Преса"Не вярвам, че мораториумът е удължен. Народното събрание прие едно решение, което на практика трудно ще породи правни последици. С него се задължи правителството да предприеме необходимите действия, за да бъде наложен мораториум след изтичането на вече договорения период 1 януари 2014 г. Това на практика означава да бъде поискана промяна на договора за присъединяване на България към ЕС, но за това е необходимо съгласието на 27- държави членки. При положение че ЕК отряза преди два дни Румъния, която имаше подобно искане, и заплаши България с наказателна процедура, това трудно ще се случи.

"Преса" публикува и статистика, според която над един милион декара земеделска земя в България се контролират от чуждестранни лица. Това е 3 процента от обработваемите ниви у нас.

Гълъбин Боевски вече е на свобода. Осъденият на 9 години затвор за трафик на кокаин олимпийски шампион неочаквано кацна на летище София, съобщава на първа страница "Стандарт". Вече втора година щангистът търка наровете в бразилски затвор и всички опити за неговото помилване досега бяха отхвърлени. Появата му в самолета от Париж шокирала пасажерите, които го разпознали. Боевски отказа да съобщи дали е оневинен, или освободен предсрочно.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати