19 Март 2024 г. Вторник

Властта твърдо радва пенсионерите с коледни бонуси

2013-10-23 09:26:10

Държавата твърдо е планирала коледни бонуси за пенсионерите, анонсира "24 часа". Те ще са по 50 лв., като засега планът е да ги получат възрастните хора с доходи под 200 лв. Това било решено в понеделник вечерта на заседание на съвета на управляващите, твърди ежедневникът.

Диференцирана детска надбавка според броя на децата е най-новата идея на управляващите, допълва "Сега". Предвижда се за първо дете да се дават 35 лв., както и досега, за второ помощта да е 50 лв., а за трето и всяко следващо отново да се вземат по 35 лв.

"Лицемерната "битка" за земята сроди БСП и ГЕРБ с "Атака". Изненадващите коалиции в парламента продължават да произвеждат скъпоструващи за България новини", коментира на първа страница "Сега" визирайки мораториума, който депутатите гласуваха вчера. Решението по предложение на "Атака" гласи, че се възлага на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия по обявяването на мораториум върху придобиването на земя от чужденци и чуждестранни юридически лица до 1 януари 2020 г., пише под глава "24 часа".

Пътните фирми ще получават по-малко пари за готовност през зимата, заявява в интервю за "Сега" Стефан Чайков, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". "Сегашните договори изтичат през лятото и есента на 2014 г. Поради това много бързо трябва да подготвим и започнем новите процедури. Моята амбиция е това да се случи още през януари, за да извървим нормалната фаза до април и следващите месеци да останат за евентуални обжалвания. Новият елемент в четиригодишните договори ще са фиксираните пределни цени, за да не се получават диспропорциите, които съществуват в момента. Другото е, че искаме да променим концепцията за зимното поддържане, като увеличим парите за активна работа на пътноподдържащите фирми и намалим средствата за дежурства", уточнява Чайков.

Всички граждани на Европейския съюз, включително и българите, ще могат да се лекуват в която си пожелаят страна от сюъза, а здравните каси в родните им държави ще възстановяват разходите, но според стойностите на лечението у дома. Това предвижда европейска директива, която влиза в сила от 25 октомври т. г., анонсира "Труд".

"Нужна ни е общоевропейска миграционна политика". За това призовава от страниците на "Монитор" Кристиан Вигенин, министър на външните работи. "Проблемът с миграцията и бежанците не е проблем само на България и Гърция. Имаме нужда от ясен европейски отговор на този въпрос. Фактът, че южната ни съседка е дори повече засегната от този проблем, ще ни позволи по-убедително да поставим за разискване нашите общи проблеми.

Всички са наясно с предизвикателството и е много трудно за страните от Южна Европа да се справят с проблема. Дори Италия, която е по-добре развита от нас и има по-голям опит в тази сфера, изпитва големи затруднения при овладяването на бежанския поток. Що се отнася до дългосрочното финансиране, все още обсъждаме този въпрос. Вече имах среща с председателите на основните политически групи в Европейския парламент, за да видим какви са възможностите. Говорих и с ЕК. Запознал съм всички с действителната ситуация у нас. При всички случаи, ако няма как да стане преразпределяне на сумите, има възможност страната ни да получи финансиране от резерва, който е предвиден във Фонда за миграция и убежище на ЕС. Освен това в рамките на прегледа на европейското финансиране, в средата на периода 2014-2020 г.

Вътрешното министерство е започнало цялостна проверка как са изразходвани парите на Държавната агенция за бежанците през последните години. Проверяват се както средствата, получени от Европейския съюз, така и тези от държавния бюджет, съобщава пред "Сега" вицепремиерът Цветлин Йовчев.

Под заглавие "Малките бежанци от големия град" "Труд""">"Да сътворим врага - днес на мушката са бежанците", се посочва в анализа на "24 часа". Публичното говорене за тях ескалира с непремерени думи, които в крайна сметка правят само едно - все по-трайно се наслагват един върху друг образи един от друг по-плашещи. Някой е отворил крана на обществения страх и оттам се излива в огромни количества образът на новия "враг" - бежанците от Сирия. Тръгнем ли по спиралата да произвеждаме от тях измислени врагове, животът тук в България със сигурност ще се превърне в ад. И за бежанците, и за богатите. И за политиците, и за електората.

България се издаде, че не е готова за Шенген. Хаотичното управление на кризата със сирийските бежанци показа, че държавата не би се справила като сухопътна външна граница на целия ЕС за Близкия изток, допълва по темата "Сега".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати