19 Април 2024 г. Петък

Депутатите удължиха мораториума за земята до 2020 г.

2013-10-22 17:35:16

Парламентът прие проект за решение за удължаване до 2020 година на мораториума за продажба на земя на чужденци.  Решението подкрепиха 171 депутати, 38 бяха против, а 12 се въздържаха.

Решението беше прието с гласовете на ГЕРБ, "Атака" и част от БСП, от ДПС бяха единодушно против.

Около 5 часа продължи обсъждането на удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци, предложен от „Атака“. Това стана след поредица от почивки, преформулировки и спорове в пленарната зала.  

Депутатите от Коалиция за България предложиха нов проект за решение за продажбата на земя на чужденци. Те поискаха НС да реши да възложи на МС да предприеме необходимите действия и да предложи законодателни промени, които да гарантират интересите на Република България и българските граждани по повод продажбата на земи на чужденци. Той обаче беше отхвърлен, след като депутати от ГЕРБ първо се объркаха, но след прегласуване се поправиха.

Националистите настояваха Народното събрание да приеме проект за решение за удължаване на мораториума за закупуване на земеделска земя от чужденци. Забраната изтича на 1 януари 2014 година. Падането на забраната за продажба на земя на чужденци от страни от ЕС става на база на договора ни за присъединяване към ЕС. 

ГЕРБ и националистите съгласуваха позицията си и най-голямата партия предложи проектът на решение да се допълни с текстове, които да задължават правителството да води преговори с ЕК за мораториума, както и да предприеме законодателни инициативи в защита на българската земя. Предложението за допълнение обаче беше отхвърлено. 

Това е въпрос номер едно през следващите месеци и следващите години. Това е въпросът на въпросите, заяви Павел Шопов от „Атака“ по повод на мораториума. Той поиска дебатът да се предава на живо по националните медии. Предложението не беше прието от първия път, но след прегласуването мина.  

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров направи разбор на цените на земите в различните страни от ЕС. Според него земеделската земя у нас е 10 пъти по-евтина от средноевропейската цена, на която се продава земя в други членки на ЕС. Това е записано и в мотивите за удължаване на мораториума. 37 милиона декара е обработваемата земя на страната ни или по пазарни цени тя е над 16 милиарда лева. Да не разпродаваме на безценица последния неразграбен ценен български актив, призова Сидеров. 

Трябва да се предприеме всичко възможно да се удължи срокът за забрана на продажба на земеделска земя на чужденци, заяви депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. В Испания до 15% от земята може да е собственост на чужденци. Пълна забрана има в Китай, Естония, Беларус, заяви още тя. 

Направете го с малко плам, заяви зам.-председателят на „Атака“ Десислав Чуколов по повод изказването на Цвета Караянчева. Той се зачуди как ще гласуват представителите на ГЕРБ. Ако ще гласувате за, влезте всички в зала, призова Чуколов. Самата Караянчева обясни, че ще подкрепи мораториума. 

Магдалена Ташева от „Атака“ традиционно беше доста експресивна, като обясни, че по договора ни за присъединяване към ЕС са се водили преговори от „йесменовци и йесдами“. По нейни думи пък въпросният договор е бил подписан от „политически вампири“, които вече са извън политиката, но от време на време слагат различни маски и се мъчат да се върнат.
Националистите обърнаха изказванията си и към Ботев и Левски и тяхната борба. 

Ботев и Левски са се борели за свобода, не за придобиване на имущество, контрира веднага Янаки Стоилов от БСП. 

Антон Кутев от левицата беше категоричен, че след падането на забраната чужденци извън ЕС няма да могат да купуват земя. Това са спекулации, заяви Кутев. 

По негови думи на практика мораториумът не работи, защото чужденци могат да регистрират тук юридически лица и да изкупуват, колкото земя искат. 

Има вратички в закона и в мораториума, които са проблем. Трябва да влезем в детайлите и да намерим пътя, заяви още червеният депутат. 

Днес имаме уникалния шанс да поправим миналото, заяви Сидеров. По негови думи днес депутатите могат да излязат по два начина от залата – с гордо вдигната глава или гледащи земята. 

С днешното решение може чувствително да се вдигне доверието на хората към парламента, защото ще е видно, че сме загърбили различията. В петък се скарахме с г-жа Караянчева, но днес аз я поздравявам за подкрепата за мораториума, заяви Сидеров.  

Владимир Тошев от ГЕРБ обясни, че мораториумът е необходим за националната сигурност на България.

Разбираме и споделяме целесъобразността, която стои зад проекта за решение, които днес разискваме. Същевременно заявявам, че тази редакция на проекта за решение, убедени сме, не решава въпроса, не решава нито един въпрос, но същевременно отваря много въпроси, включително поставя под съмнение статута на България като член на ЕС, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. 

Местан обясни, че едно от условията да се присъединим към ЕС е да се промени член 22 на Конституцията, който предвижда да не се продава земя на чужденци. Това решение беше непреодолимо условие, заяви Местан. 

Уважаеми колеги, този проект за решение трябва да е прецизен, да не поставя под съмнение статута на България като член на ЕС. Един мораторуим не променя договора за присъединяване към ЕС, каза още лидерът на ДПС. 

Да вървим по прецизна процедура, за да реализираме идеята, която се съдържа в проекта за решение. Всичко друго е популизъм, от който никой нищо не печели, но губи България, заяви Местан. 

Ние с този мораториум няма да решим всички проблеми, но ще дадем тласък. Няма да е нужно 27 държави-членки да ратифицират, защото ние няма да искаме това от тях. Ние ще си спечелим време, така че направим почти невъзможно закупуването на земя от чужденци, заяви Сидеров. 

Тагава пък Местан направи предложение дебатът да бъде отложен, докато не се формира общо прецизно решение на НС по темата. Предложението на Местан не беше прието. 

Има шанс НС да постигне съгласие по този въпрос. Не е добре по тази тема да се делим политически, заяви Местан с искане на процедура за прегласуване. Той обясни, че иска отлагане само след седмица, така че да има позиция на НС, приета със съгласие. Предложението отново не беше прието.
След гласуването председателят на НС Михаил Миков направи емоционално изказване по повод решението на НС.  България ще има тежки проблеми с европейски си образ след приемането на това решение. Съвременна България не може да вземе решения на база политичедкия популизъм, отсече Миков.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати