Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Окт 22
Начало arrow България arrow Да се подготвим, ще търпим негативи от бежанците!

Да се подготвим, ще търпим негативи от бежанците!

  Print E-mail
2013-10-22 12:11:34
източник: dnes.bg

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев предупреди, че трябва да се подготвим за последиците от бежанската вълна от Сирия, защото ще са негативни. 

„Трябва да сме наясно с едно – нито една държава не е спечелила от бежанска вълна, не е успяла да предотврати навлизането на бежанци. Трябва да се подготвим, защото ние ще търпим негативни последици и заради тази ситуация, в която сме, трябва да има национално отговорно поведение”, заяви той по bTV тази сутрин. 

Йовчев призна, че управляващите търпят критики заради лошата си комуникация с местните власти, след като кметове се оплакаха, че от медиите научават за откриването на центрове за нелегални емигранти на тяхна територия. 
 
„Не може да кажем, че имаме прекрасна комуникация, но нямаме опит, ресурс и време. Когато имаме  200 души под открито небе и трябва да бъдат настанени някъде, тогава няма време за много добри комуникационни стратегии”, добави той.

МВР шефът отново призова за обективност при оценяването на действията на кабинета, защото през февруари тогавашните управляващи са твърдели, че няма заплаха от бежанска вълна.

„Искам в момента да се чуе и да се стреснат много хора, защото проблемът е сериозен. Не може да продължим да се занимаваме с любимото занимание на българина - да се замеряме с кал”, каза Йовчев. 

Той все пак допусна, че прогноза по развитието на конфликта в Сирия и неговият световен отзвук не е имало как да бъдат предвидени, но в началото на годината се е предвиждало, „ако има бежанска вълна, ще опънем едни палатки край Харманли”.

„Само изпълнителната власт ли има отговорности и трябва да върши работа? Да, ние вършим и ще си поемем кръста, но тук трябва да се намесят и парламентът, и местните власти, и президентът”, допълни вицепремиерът. 

„Да критикуваме това, което се прави, не е добрата политика. Чухте ли от тези, които критикуват, нещо конструктивно да са предложили и правителството да е отказало. И политическите партии и лидери са използвали своите контакти, за да потърсят помощ за България. Чули ли сте подобно нещо? Аз не съм”,коментира още той.

Група от експерти вече работи по нужните нормативни промени за откриването на затворени бежански центрове, съобщи Йовчев и поясни, че този тип лагери вече е разрешен с нова директива на ЕК. 

„Ще имаме комплекс с ясни критерии как ще разделяме бежанците, семейства с деца няма да попадат там, но тези, които не са с ясен статут, защото идват хора без документи или се представят за други, както и тези, които нарушават обществения ред, не бива да ги пускаме свободно да се движат из обществото. Трябва да се погрижим за сигурността на българските граждани“, настоя Йовчев. 

Според него бежанците, които разполагат със средства, се настаняват на квартири, но има много, които са без пари и остават в центровете. 

Тези, които получат статут, имат същите права като всички българи без това да гласуват, но товарят здравната система, както и образователната, защото децата трябва да ходят на училище, но всъщност не са интегрирани, добави той. 
 
Вътрешният министър успокои хората в Казанлък, които два дни блокираха прохода Шипка, че засега няма решение в града да се открие затворен бежански център. 

Към момента не се обсъжда този въпрос, но на следващ етап не мога да кажа, защото не знам каква ще е ситуацията, все пак се застрахова той.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?