8 Май 2024 г. Сряда

Да се подготвим, ще търпим негативи от бежанците!

2013-10-22 12:11:34

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев предупреди, че трябва да се подготвим за последиците от бежанската вълна от Сирия, защото ще са негативни. 

„Трябва да сме наясно с едно – нито една държава не е спечелила от бежанска вълна, не е успяла да предотврати навлизането на бежанци. Трябва да се подготвим, защото ние ще търпим негативни последици и заради тази ситуация, в която сме, трябва да има национално отговорно поведение”, заяви той по bTV тази сутрин. 

Йовчев призна, че управляващите търпят критики заради лошата си комуникация с местните власти, след като кметове се оплакаха, че от медиите научават за откриването на центрове за нелегални емигранти на тяхна територия. 
 
„Не може да кажем, че имаме прекрасна комуникация, но нямаме опит, ресурс и време. Когато имаме  200 души под открито небе и трябва да бъдат настанени някъде, тогава няма време за много добри комуникационни стратегии”, добави той.

МВР шефът отново призова за обективност при оценяването на действията на кабинета, защото през февруари тогавашните управляващи са твърдели, че няма заплаха от бежанска вълна.

„Искам в момента да се чуе и да се стреснат много хора, защото проблемът е сериозен. Не може да продължим да се занимаваме с любимото занимание на българина - да се замеряме с кал”, каза Йовчев. 

Той все пак допусна, че прогноза по развитието на конфликта в Сирия и неговият световен отзвук не е имало как да бъдат предвидени, но в началото на годината се е предвиждало, „ако има бежанска вълна, ще опънем едни палатки край Харманли”.

„Само изпълнителната власт ли има отговорности и трябва да върши работа? Да, ние вършим и ще си поемем кръста, но тук трябва да се намесят и парламентът, и местните власти, и президентът”, допълни вицепремиерът. 

„Да критикуваме това, което се прави, не е добрата политика. Чухте ли от тези, които критикуват, нещо конструктивно да са предложили и правителството да е отказало. И политическите партии и лидери са използвали своите контакти, за да потърсят помощ за България. Чули ли сте подобно нещо? Аз не съм”,коментира още той.

Група от експерти вече работи по нужните нормативни промени за откриването на затворени бежански центрове, съобщи Йовчев и поясни, че този тип лагери вече е разрешен с нова директива на ЕК. 

„Ще имаме комплекс с ясни критерии как ще разделяме бежанците, семейства с деца няма да попадат там, но тези, които не са с ясен статут, защото идват хора без документи или се представят за други, както и тези, които нарушават обществения ред, не бива да ги пускаме свободно да се движат из обществото. Трябва да се погрижим за сигурността на българските граждани“, настоя Йовчев. 

Според него бежанците, които разполагат със средства, се настаняват на квартири, но има много, които са без пари и остават в центровете. 

Тези, които получат статут, имат същите права като всички българи без това да гласуват, но товарят здравната система, както и образователната, защото децата трябва да ходят на училище, но всъщност не са интегрирани, добави той. 
 
Вътрешният министър успокои хората в Казанлък, които два дни блокираха прохода Шипка, че засега няма решение в града да се открие затворен бежански център. 

Към момента не се обсъжда този въпрос, но на следващ етап не мога да кажа, защото не знам каква ще е ситуацията, все пак се застрахова той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати