28 Март 2024 г. Четвъртък

Стартира естакадата до Семинарията, очакват се нови задръствания

2013-10-18 15:33:37

От утре започва строителството на кръстовището на две нива при булевардите "Пейо Яворов" и "Стоян Михайловски" край Семинарията.

Стойността на обекта е около 13,5 млн. лева, съобщи Любомир Христов, заместник-кмет на София по транспорта.

Това е втората част от проекта след вече изградената естакада при Телевизионната кула.

Двете кръстовища бяха разделени условно в строителен план. Изграждането на кръстовището на Телевизионната кула отне около 6 месеца и създаде доста неудобства на софиянци, защото опашката от чакащи автомобили понякога беше километрична.

Сега строителството също ще продължи половин година и проблемът със задръстванията в района ще е същият.

Освен това поради зимните условия през януари и февруари няма да се строи. Очаква се през лятото на следващата година кръстовището да бъде завършено, посочи той.

Общата ширина на естакадата е 18 метра и включва два тротоарни блока, широки по 1,10 м, две платна за движение по 7 м и разделителна ивица 2 м. Ще бъдат изградени нов водопровод, нов канал и ново улично осветление. Водата в района по време на строителството няма да бъде спирана, отбеляза Христов.

По думите му движението в участъка също няма да бъде спирано. 

Ще бъде изграден шумозащитен екран по протежението на бул. "Пейо Яворов", който ще гарантира намаляването на шума и на токсичните газове. 

В рамките на проекта е предвидено разширението на ул. "Стоян Михайловски" в участъка между площад "Велчова завера" и "Пейо Яворов", както и пешеходен подлез за връзка на двете зони с парка, обяви Любомир Христов. 

Той посочи, че проектът предвижда и още два етапа – връзката на бул. "Никола Вапцаров" с ул. "Сребърна" по трасето, което минава зад болница "Токуда". Така ще се осигури пряка връзка за автомобилите до кръстовището с бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна". Следващият етап е разширението на бул. "Черни връх" до Околовръстния път, отбеляза заместник-кметът.

Той обяви, че през следващата седмица ще бъдат подписани договорите за безвъзмездна финансова помощ с ОП "Околна среда" за доставка на превозни средства. Очаква се до март идната година да бъдат доставени нови 20 трамваи, а до края на 2014 г. поетапно ще пристигнат общо 50 нови тролеи. В рамките на следващата година се очаква да бъдат доставени и 126 автобуси, посочи Любомир Христов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати