28 Март 2024 г. Четвъртък

Компромис: Данък "лихва" пада с 2%

2013-10-18 15:22:18

Данък "лихва" да бъде намален от 10 на 8 процента ще предложат депутати от левицата, съобщи Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Предложението ще бъде внесено между първо и второ четене на Закона за облагане на доходите на физическите лица.

Нинова обясни, че целта е този данък да се нулира в края на мандата на правителството, като се намалява постепенно всяка година.

 

Очакванията данъкът да отпадне от раз бяха попарени наскоро от управляващите.

Финансовият министър Петър Чобанов се аргументира с това, че се разчита на приходи от 90 млн. лева, които могат да се използват за образование през 2014 година. Освен това вече били консумирани част от негативите от въвеждането му. 

В края на миналата година мнозинството на ГЕРБ въведе облагане с 10% на дохода от лихвите от влоговете. От БСП тогава възразиха остро, а през юли т.г. Сергей Станишев обяви, че левицата ще го премахне.

Премиерът Пламен Орешарски обаче също заяви, че отпадането му не се разглежда на този етап. "Отпадането на данък предполага отпадането на разход - ако ми предложите кой разход да махна, мога да помисля кой данък да махна", заяви Орешарски.

Корнелия Нинова каза още, че чрез бюджет 2014 и данъчните закони се изпълняват голяма част от ангажиментите на левицата, дадени по време на предизборната кампания.

Едно от големите обещания е увеличаване на приходната част с над 1 милиард лева, като това е постижимо чрез борба с контрабандата и сивия сектор в икономиката и оптимизиране на работата на приходните агенции. За пръв път са поставени ударения върху социална политика, образование, икономически растеж и развитие на регионите, коментира Нинова.

За догодина основно залагаме на повишаване на работни места и доходи, отбеляза тя и припомни основните стъпки в социалната област - 340 лева минимална заплата и майчинство, увеличаване на средствата за деца с увреждания, възстановяване на швейцарското правило, замразяване на стаж и възраст за пенсиониране.

Нинова изрази задоволство и от мярката за насърчаване на инвестиции и откриване на работни места в общини с висока безработица - 100 процента преотстъпване на корпоративния данък на фирми, които инвестират в общини с 25 процента безработица и създават 30 работни места.

„Бюджет 2014 г. е бюджет на възстановяване и ускоряване на икономическия растеж”, заяви и колегата й Румен Гечев. По думите му „отлепянето“ от дъното на българската икономика и доближаване до 2%-ната бариера на икономически растеж е основна цел на формирането на приходи и разходи.

Румен Гечев обяви, че има нещо ново в бюджета за 2014 г. „За първи път 500-600 млн. лв. ще бъдат разпределени от бюджета на пазарен принцип. Това се прави за първи път във фискалната история на България”, каза той.

По думите му различните сектори на икономиката, министерства и региони ще се състезават, представяйки възможно най-добрите проекти, които да спечелят финансиране. Той поясни, че в момента се разработват конкретните показатели и критерии, по които ще бъдат организирани тези конкурси.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати