19 Април 2024 г. Петък

А вие пихте ли вече кафе?

2013-10-18 08:52:23
Чаша кафе може да е полезна както за упражняващите умствен труд, така и за тези, които се занимават с тежка физическа работа или спорт. Доза кофеин от 3 мг на килограм тегло значително увеличава издръжливостта.

Сред многобройните вещества стимуланти кофеинът стои малко особено – първо, той не е забранен и може да се употребява на всяка възраст (ако не става дума за особени диетични ограничения), второ, той е абсолютно достъпен за всички.

Главни източници на кофеин са чай, шоколад, кока-кола, енергийни напитки, и разбира се, кафе. Голяма част от употребявания кофеин – почти 80%, се намира именно в кафето, и в света годишно се изпиват около 500 млрд. чаши от тази напитка, пише The Conversation.

Ние пием кафе, когато трябва да се разсъним, да „подгоним” умствените способности, но кофеинът служи като стимулатор не само за психиката. Отдавна е известно, че кофеинът повишава чисто физическата издръжливост, затова той се използва с особена любов от маратонците и плувците на дълги дистанции. По-късно е изяснено, че кофеинът помага не само при продължителни усилия, но и при кратки задачи, когато резултатът трябва да бъде получен за минимум време.

Колкото до дозата, то още преди десет години се смяташе, че за физическата мобилизация е необходим доста внушителен обем кофеин – доста по-голям, отколкото може да се получи с няколко чаши кафе. Свръхдози са достъпни в специални кофеинови капсули, но те са свързани със странични ефекти и Международният олимпийски комитет забрани на спортистите ударния прием на кофеин.

Впоследствие обаче МОК преразгледа решението си в резултат на нови данни – оказа се, че дори умерени дози кофеин подобряват физическите показатели на спортиста, при това без странични ефекти. Тоест шансовете за победа може да се повишат силно, ако се пийне чаша кафе, енергийна напитка или чай. През 2004 година МОК свали ограниченията върху кофеина и остави употребата му по усмотрение на самите спортисти.

И все пак, колко кофеин трябва да приемем, за да подобрим физическите си показатели? Не е необходимо да броите чашите с чай или кафе – нивото на кофеина в тези напитки може да се колебае в най-широки граници. За да определите дозата с точност, най-добре се обърнете към енергийните напитки, на които обикновено е написано колко кофеин съдържат.

Достатъчна се оказва дозата от 3 мг на килограм тегло, както са установили през 2008 г. изследователи от Австралийския спортен институт. Тоест, ако вашата енергийна напитка съдържа 80 мг кофеин, а самите вие тежите 55 кг, за спортни постижения ще са ви достатъчни две опаковки.

Мнозина смятат, че кофеинът, поради диуретичния си ефект, може да доведе до обезводняване на организма, стимулирайки извеждането на течности с урината. Още преди 10 години е установено, че опасността от обезводняване от кофеина е силно преувеличена – в умерени дози той може да се употребява без никакъв риск.

Относно умствените способности и психологията е известно, че кофеинът стимулира скоростта на реакциите, вниманието, помага в концентрацията, повдига настроението. Дозата тук е 200 мг. Това са една-две чашки кафе, няколко чаши чай или кен енергийна напитка.

Сред новите плюсове на кофеина може да споменем, че той, според едни данни, защитава от болест на Алцхаймер, а според други – спасява черния дроб от затлъстяване (но едновременно с това влияе зле на сърцето).

Някои изследователи обаче се съмняват в най-известното свойство на кофеина – способността му да стимулира мозъчната дейност. Според една от версиите мозъкът, привикнал към кафето, започва да мисли по-зле без него и когато изпием порция кафе, ние връщаме в норма работата на нервната система.

Все пак голяма част от учените не се съмняват, че кофеинът наистина стимулира умствената дейност, макар и не във всички аспекти. Така че той остава – за наша радост – признат стимулатор, напълно легален и безопасен, ако не се приема в свръхдози и не се смесват тези свръхдози с алкохол.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати