29 Март 2024 г. Петък

Комисията на Манолова готова с проекта за Изборен кодекс

2013-10-17 18:49:43
На предстоящите избори да се проведе експериментално машинно гласуване в областните центрове, което е 5 000 секции. Това ще предложи на депутатите временната парламентарна комисия за промени в Изборния кодекс, която днес приключи дейността си, продължила три месеца. Депутатите от ДПС и БСП подкрепиха доклада на комисията.

От името на парламентарната група на ДПС депутатът Христо Бисеров обяви, че проектът е добра база и движението ще го използва, за да внесе проект за нов Изборен кодекс.

„Ако всички ползваме този продукт, би било добре да работим консенсусно”, призова той. От ГЕРБ обаче смятат, че комисията не е изпълнила задачата, която й е поставена.

„В резултат от работата на комисията ние не се намираме по-близо от мненията и становищата си, отколкото в началото на нейната работа”, упрекна Цецка Цачева.

Председателят на комисията Мая Манолова от БСП обясни, че няма как временна комисия да внесе проектозакон, това трябва да го направят народни представители.

Направихме проект, хубаво е да се съобразим с предложенията на гражданските организации”, настоя тя.

В доклада си комисията предлага още да се премине към активна регистрация и в избирателните списъци да бъдат вписани всички граждани, които са гласували на последните избори.

Целта е да няма хора, които неправомерно ще бъдат лишени от правото им на глас, обясни Манолова.

Сред предложенията е и допускане на участие на организации на българите в чужбина като подпомагаща страна на дипломатическите и консулските представителства при организираното на изборите в чужбина.

Нов момент са и правилата за отпечатване, съхранение и разпространение на бюлетините. За първи път се предвижда хартиените бюлетини да се отпечатват в печатницата на БНБ под контрола на Министерството на финансите и ЦИК.

Предлага се и изцяло нов начин на конституиране на ЦИК. Нейният състав се предвижда да бъде намален  и да се избира от парламента след публично изслушване. Освен това към ЦИК да има и Обществен съвет, предлага още комисията.

Въвежда се и обща бюлетина за национални, местни и евроизбори с преференция.

Предвижда се още намаляване на депозитите за участие в изборите – за партии да стане 2 500 лева, за коалиции – 5 000 лева, а за инициативни комитети – 100 лева. Проектът предвижда право да участват в местни и президентски избори да имат и хора с двойно гражданство.

Промени има и в медийното отразяване на предизборните кампании, като се въвежда безплатно участие в обществените медии за тези, които не получават партийна субсидия. В доклада си комисията предлага да има пряк избор на районите кметове, както и на населени места с над 100 души.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати