29 Март 2024 г. Петък

Свалят таксата при джипито за пенсионери до левче?

2013-10-15 14:50:49
Ще се работи в насока потребителската такса за пенсионерите, която плащат при посещение на личния си лекар, да бъде намалена и да стане 1 лев, съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването Таня Андреева, преди да открие форума "Иновации в здравеопазването".  

Тя допълни, че ще се работи и за връщане на "ин витро" процедурите от Здравната каса в здравното ведомство, като се очаква това да стане от следващата година. 

Бюджетът за следващата година е ориентиран към политики и програми на министерствата, а това, което засяга МЗ, е свързано със спешната помощ, с подпомагане на малки общински болници в труднодостъпни райони в страната, допълни Андреева.  

Вероятно ще има свиване на издръжката на МЗ и на второстепенните разпоредители с бюджетни средства, които не осъществяват медицинска дейност, допълни Андреева и уточни, че в момента се прави анализ дали и в кои второстепенни разпоредители ще има съкращения.  

В отговор на въпрос защо ваксините остават към Здравната каса, Андреева отговори, че на този етап това е преценката, която са направили заедно с правителството. 

Въпросът с намаляването на потребителската такса на 1 лев за пенсионерите ще бъде обсъждан отново, след като стане факт, коментира за БТА председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров. 

Свързах се с централата на БСП, откъдето ми казаха, че се обсъжда тази идея и ако има средства в държавния бюджет, с които да се покрие разликата до 2.90 лв., ще се направи, допълни д-р Киров. Все още няма окончателно решение и чакаме, за да видим какво ще се предложи", допълни той.  

Това беше факт преди няколко години и нищо страшно не се случи, каза още д-р Киров. По думите му предстои ново обсъждане в сдружението, защото са минали години, но това ще стане, когато има ясно предложение. Нас не ни притеснява това, че известна част от парите ще идват от другаде, допълни той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати