29 Март 2024 г. Петък

Въздухът в България е най-мръсен в цяла Европа

2013-10-15 14:47:20
Затаете дъх, ако ще посещавате България. Въздухът в малката черноморска държава е най-мръсният в Европа, сочат резултатите от ново проучване, подготвено от европейските регулатори на околната среда, пише New York Times.

Във въздуха у нас е измерена най-високата концентрация на двата основни вида прахови частици. Замърсители са промишлените комини, ауспусите на автомобилите и много други различни източници, посочва изданието. Те обаче могат да причинят редица заболявания – от астма до рак.

Също в България е измерена най-високата концентрация на въглероден оксид и серен диоксид във въздуха, според доклад на Европейската агенция за околна среда.

Замърсяването е особено видимо в столицата София. България обаче не е сама в предизвикателството да се пребори с проблемите, свързани с качеството на въздуха. Полша например я следва по петите, въпреки че като цяло в Европа за 10 години (в периода 2002-2011 г.) замърсителите на въздуха намаляват.

Основен проблем за качеството на въздуха в Европа са праховите частици и озонът. Все пак се наблюдава известно забавяне в темповете на ръст на дела на градското население, изложено на влиянието на фините прахови частици в периода 2010 – 2011 г. Това обаче се дължи на засушаването през този период, поясняват от агенцията.

В някои държави от Европейския съюз обаче се е увеличила употребата на твърдо гориво за отопление заради кризата, което също влошава качеството на въздуха.

„Голяма част от населението не живее в здравословна околна среда“, коментира изпълнителният директор на агенцията Ханс Брюнингс. „За да тръгне по пътя на устойчивото развитие, Европа трябва да бъде амбициозна и да отиде отвъд сегашното законодателство“, допълва той.

При индустриализацията по времето на социализма България не е обръщала достатъчно внимание на проблемите на околната среда. Като се има предвид, че страната е една от най-бедните в Европа, напредъкът по прочистването на въздуха е незадоволителен, отбелязва изданието. През 2011 г. например беше публикуван доклад на ООН, според който България заедно с Армения и Румъния е световен лидер по смъртност заради замърсяване на въздуха. Нивата на фини прахови частици в българския въздух са близо до тревожните данни за Пекин – наскоро в китайската столица нивото им достигна 40 пъти над допустимите норми, определени от Световната здравна организация.

Четири от градовете в Европа с най-висока концентрация на фини прахови частици във въздуха са в България. Първи е Перник, където в продължение на 180 дни са измервани нива на фините прахови частици над нормите. За сравнение в Париж и Щутгарт например дните с по-висока от допустимото концентрация на прахови частици във въздуха са 15.

Втори е Пловдив, където в продължение на 161 дни е измервана по-висока концентрация на праховите частици във въздуха. Трети в класацията е полският Краков (150 дни), четвърти и пети са съответно Плевен (150 дни) и Добрич (145 дни). В дъното на класацията – градове, в които е измерена най-малка концентрация на фини прахови частици, са Мадрид, Париж, Бирмингам, Амстердам и Брюксел.

Употребата на твърдо гориво за отопление е част от проблема с качеството на въздуха в България и съседните й страни. В Полша например са засечени най-високи нива на различни карциногени, които идват от изгарянето на въглищата.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати