19 Април 2024 г. Петък

Кметове от тефтерчето на Златанов: Тормозиха ни

2013-10-15 14:45:00

Градоначалници и общински съветници се оплакаха от тормоз и натиск по време на днешното заседание на временната анкетна комисия за разследването на казуса с тефтерчето на бившия вече председател на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов. 

В парламентарната комисия днес бяха изслушани представители на местната власт, които присъстват в тефтерчето на Златанов. Миналата седмица в НС бяха разпитани ексдепутати, които също присъстват в тефтера.

Кметът на Велинград Иван Лебанов заяви, че три години и половина е бил подложен на постоянен тормоз и непрестанни проверки от всякакви институции. „Самосезиране за Лебанов- ? - решението готово – изчаквам – удар“, пише за него в тефтерчето на Златанов.

През тази година, в началото на годината, за пореден път се появи информация в пресата, че ще бъда отстранен. Учудвах се защо, защото всички проверки са минали без нередности, каза кметът на курортния град. Лебанов посочи, че получава от комисията за конфликт на интереси искане да предостави цялата документация за обществени поръчки в общината. Той определи исканата документация като „един тир с документи“. По думите му дни по-късно разбира, че е станал медийна звезда, като е влязъл в тефтерчето на Златанов.

"Аз не познавам този човек", категоричен е Лебанов.

Сигналът срещу него е заведен на 19 декември 2012 година, а все още няма решение на комисията. Лебанов ще трябва да се яви на изслушване този четвъртък.

Като кмет на Велинград не съм удобен на политически сили, заяви още градоначалникът. Той обаче обясни, че няма конфликт с хора, чиито имена присъстват в тефтера, нито с някои от лицата, които се предполага, че се крият зад инициалите Ц.Ц. и И.Ф. Данаил Кирилов от ГЕРБ веднага възрази на това изказване, като обяви, че комисията трябва да се занимава с факти, а не с емоционални състояния.

Милчо Доцов, бивш кмет и екскандидат кмет на Берковица, също дойде на заседанието и разказа своята история. Той обясни, че според него комисията се е превърнала в инструмент за притискане на неудобните. Сигналът срещу него е подаден на 19.08.2011 година. Той съдържа информация, че през 2009 година е променена длъжността на снаха му, която от стажант-одитор става младши-одитор в общината. 

Комисията установява, че има конфликт на интереси, но две инстанции, включително и ВАС, отменят решението. Сигналът е подаден от общинските съветници на ГЕРБ. Доцов разказа, че всъщност снаха му работи в общинската администрация още преди да му стане снаха. Освен това тя като одитор не му е пряко подчинена.

За по-малко от 45 дена комисията е събрала абсолютно всички доказателства и два дена преди изборите окончателно го анатемосва, разказа историята председателят на комисията Кирил Добрев.

„Аз оценявам всичко това като едно политическо действие, една политическа поръчка да бъда ударен“, заяви бившият кмет на Берковица. За мен това си е донос, след като съдът го е отменил, допълни още бившият кмет. Доцов разказа, че въпросният сигнал е бил подаден от бившия председател на Общинския съвет в Берковица, сега депутат от ГЕРБ. Справка показва, че това е народният представител Петя Аврамова.

„Сигналите от Монтана след изчезването на госпожа Фидосова спадат рязко. Почти няма кмет или кандидат-кмет от Монтана, който да не е бил проверяван от комисията“, заяви още Кирил Добрев. В тефтерчето на Златанов присъстваха инициалите И.Ф. като поръчител за дадени проверки. Малко след огласяването му Искра Фидосова напусна ПГ на ГЕРБ и ръководството на партията.

Венцислав Куткудейски, кмет на Медковец, община Монтана, също е проверяван от Комисията за конфликт на интереси. До негово име в тефтера е записано да не се бърза, И.Ф. иска да се забави, защото градоначалникът е от БСП, но вече добре работи с ГЕРБ . 

Проверката срещу него е образувана затова, че е назначил жена си като медицинска сестра към общината, а дъщеря си – в детската градина в града. Комисията се бави месеци наред, като излиза извън законния срок от пет месеца за проверка, и в крайна сметка установява, че Куткудейски няма конфликт на интереси.

На днешното заседание са били поканени и други представители на местната власт като Найден Зеленогороски – бивш кмет на Плевен, но той не се отзова. „Да се удари става приоритет“ пише за него в тефтера на Златанов. Искрено съжалявам, че не е тук, заяви Кирил Добрев.

Олег Тодоров пък – общински съветник от Трън, разказа друга история. В неговия случай комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси бави над година проверка за бившия градоначалник на Трън Станислав Николов. Решението постановява, че има конфликт на интереси. Целият сигнал съдържа данни за закупуване на стоки от фирма на майката на бившия кмет. Решението в случая е законно, но не е взето в законовия срок.

 

За разлика от пленарна зала ние в комисията се разбираме добре и ГЕРБ винаги прави кворума, заяви доволен председателят Добрев, когато кворумът на заседанието на комисията беше скрепен от народния представител от ГЕРБ Данаил Кирилов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати