20 Април 2024 г. Събота

Корупцията у нас се шири, всеки трети с рушвет за услуга

2013-10-15 13:43:39
Чакат ни серия от нестабилни правителства, прогнозира Огнян Минчев, председател на Асоциация "Прозрачност без граници", част от Transparency International.
 
„Стабилността на държавното управление, в частност на изпълнителната власт, е функция на обществената и икономическата стабилност и прозрачност в работата на институциите, нито една от тези предпоставки не е налична в България, за да прогнозираме стабилни правителства. Стабилност на държавното управление е цел, която ще преследваме още дълго време”, коментира той. 
 
Според него институциите и политическата класа преживяват сериозна дегенерация и е намаляла мотивацията им да се реформират и да има прозрачност в работата им.
 
България пада надолу в индекса на възприемаме на корупцията, посочи той и коментира, че „се върнахме в едно доста незавидно състояние по отношение на институциите”.
 
Данните от Световния корупционен барометър за 2013 година показват, че 61% от българите са готови да подадат сигнал за корупция, а през 2010 година процентът е бил 71,3.
 
28% се страхуват от евентуални репресии, 13 на сто не знаят къде да подадат сигнал, а 59% посочват, че дори и да подадат сигнал, това нищо няма да промени.
 
8 на сто от българите през 2013 година са готови да дадат подкуп, за да получат административно обслужване от институциите, сочи още проучването. Основните причини за даване на подкуп е неефективната работа на институциите – 38% са платили, за да ускорят получаването на услуга, а за 30 на сто от анкетираните това е бил единственият начин да получат дължимото обслужване. 
 
Българите оценяват корупцията като сериозен проблем – оценката е 4,3 по 5-балната система. 
 
Още от 90-те купуването на гласове беше сериозен  проблем, когато ставаше дума за местни избори и за малцинствени групи, но от началото на века и особено на парламентарните избори през 2005 г. минахме границата  и тогава бяха купувани значително много гласове с държавен ресурс, беше използвана властта за купуване на гласове, за промяна на изборите резултати. Сега вече се купуват и секционни комисии, коментира Минчев.
 
Изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“ Калин Славов коментира, че през последните 15 години страната ни е неизменна част от групата държави,  в които корупцията се шири.  
 
Няма напредък обаче и всяка година традиционно България заема последните места в класацията, съвсем на опашката сме и рядко се сменяме с Румъния и Гърция, каза той. 
 
От организацията настояват да има публичност на финансирането, яснота на средствата и на разходите на партиите. 
 
Освен това те искат да се приеме и закон за лобизма. 
 
Липсата на ефективен контрол е основен стимул за развитието на корупцията и докога ще има 100 институции за контрол, които не работят заедно и не се отчитат пред обществото, разкритикува още Славов. 
 
Заради това от асоциацията ще настояват и за засилване на гражданския контрол.
 
Продължава назначаването на тъмно в институциите, а тази липса на подбор ги поставя в зависимост и под икономическо и политическо въздействие, констатира той. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати