26 Април 2024 г. Петък

Мажоритарният собственик на "САФ Магелан" пред "Дневник": "Дупетата" са най-качествените колбаси на българския пазар

2010-08-27 08:55:41
Фирми на мажоритарния собственик на публичната компания "САФ Магелан" Георги Костадинов (държи около 62% от капитала) са сред основните заловени нарушители в акцията на Министерството на земеделието и МВР под кодовото название "Дупетата". В акцията бяха конфискувани над 130 тона изрезки от колбаси, предназначени за унищожаване - над 100 тона в Плевен, над 25 тона в Пазарджик, за които стана ясно, че са "Анона" - Плевен, и "Камарко" - Пазарджик, на Георги Костадинов. Това са свързаните с Костадинов "Анона" - Плевен, и "Камарко" - Пазарджик. "САФ Магелан" търгува с меса и месни продукти, риба и рибни продукти и деликатеси, основно на вътрешния пазар и частично на външния. "САФ Магелан" излезе на Българската фондова борса чрез IPO през 2005 г., в което набра 2.15 млн. лв. с намерението да ги инвестира в основния си проект - тържище за риба, сертифицирано според стандартите на Европейския съюз. За полугодието компанията реализира оборот от близо 25 млн. лв. - спад от 11.4% спрямо същия период през миналата година и и минимална загуба в размер на 6 хил. лв. при 63 хил. лв. печалба за шестмесечието на миналата година. Сред по-малките акционери "САФ Магелан" по-значим е свързаното с "Карол" дружество "Адванс инвест".

Как ще коментирате случилото се?

За последните 6 години в България са внесени 16 хил. тона "дупета" по наши сметки. Това представлява около 1000 ТИР-а с обща дължина, ако ги наредим един след друг 20 км. Представете си ги. Не сме само ние. Министърът в кое време живее? Дали в България и дали днес? Тези "дупета" ги има във всеки магазин и се продават в обеми, които са равни на оборотите на три големи месопреработвателни предприятия. Ако министъра смята, че вносът на "дупетата" е незаконен, нека уволни хилядите служители на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК). Те не са си гледали работата вече 6 години . Да ги шляпне по "дупетата" и кой откъде е.

Да не би да виждате някаква тенденциозност спрямо вас от страна на земеделския министър, след като и през май тази година имаше акция срещу "САФ Магелан"?

Координацията е на премиера. Негови думи. Тогава изниква въпросът премиерът ли има нещо срещу нас?

Защо му е на министър-председателя да се занимава с вас?

Попитайте него. Днес ще информираме Агенцията по заетостта, че 300 работни места стават излишни. По закон се започват разговори и с работните колективи на фирмите. Около 100 шофьори на ТИР-ове пък ще си останат вкъщи. Да си гледат жените. Че "дупетата" станаха актуални.

Заплашена е дейността на фирмите ви? Така ли?

Не на всички, но на една част от тях. На пазара дупки няма и Сандокан не
живее в полите на Стара планина, а в Индия. Ако нас ни няма т.нар. дупета ще бъдат пуснати в българските супермаркети от чужди търговци, които ще ги пакетират в чужбина, защото тези "дупета" ги има навсякъде в Европа. Освен това ние също ще ги внасяме, но пакетирани в чужбина. Имайте предвид, че продаваме сериозни количества в Румъния. Смята ли министърът да се обади на румънския си колега и да го осведоми за това колко са вредни "дупетата"? Ей, мераклии, за колбаси става въпрос ...

Да разбирам ли, че за вас няма нищо притеснително да се консумират такива колбаси?

"Дупетата" според нас са най-качествените колбаси на българския пазар и затова са най-продаваните сурово сушени деликатеси у нас. Те струват 6 лв. на килограм - качествена храна на малка цена, а луканката от полите на Стара планина ще бъде според предварителни информации около 20-25 лв. на килограм. Тази луканка обаче ще може да си я позволи само министър. На кого интересите защитава министърът - на българския потребител, който купува 500 тона "дупета" на месец, или на българските месопроизводители, които искат да продават спекулативно скъпо. Вече пуснахме оригинална словашка луканка, която е с високо качество и струва 11-12 лв. за килограм. Сравнете я с предполагаемите 20-25 лв. за "Стара планина" на министъра.

Как да тълкуваме всичко това?

Виждам злонамерено отношение и некомпетентни изказвания срещу нас. Стоката ни е с изрядни документи. Ако министърът иска в България да има 400 работни места по-малко, тази стока ще бъде пакетирана в чужбина. Тя обаче няма да изчезне от рафтовете. Той не може да я спре - в Европа търговията е свободна.

Какво се случва в момента в "Анона" и "Камарко"?

Нищо. Знаете ли какво е интересното. Резултатите от акцията бяха обявени, преди тя да започне. Беше оповестено, че има 130 конфискувани тона, които нямаше как да бъдат установени, защото още не беше започнала проверка. След това трябваше да бъде изпълнено това, което е казано по телевизията. В склада ни в Пазарджик има блокирана стока с изрядни документи и преминала през многократни проверки в ДВСК, което блокиране ще продължи за неопределен период от време. Досега нямахме абсолютно никакви проблеми с нея, а сега изведнъж изникнаха проблеми. Абсолютно злонамерено и нереално отразяване на действителността.

Защо това се случи точно на вас, след като има 20 км от доставчици на тези "дупета"?

Питайте министъра. Той защо не си подхване месарите, които според ЕС откраднаха парите по САПАРД, а се занимава с нас? Ние не сме били клиенти на САПАРД и не сме спонсорирали нито една политическа партия до момента. Може би в това е грешката ни.

Какви действия обмисляте по-нататък?

Или проблемът ще бъде решен, или в България ще има 400 работни места по-малко. Ако нямаме нужда от работни места, нека бъде така. Жалко за хората и семействата им... Бих нарекъл цялото това нещо "дупетата" срещу "шоумастърите". Или Сандокан в полите на Стара планина... Но ние не сме индийци, които живеят в полите на Стара планина. Ние сме европейци и не може да бъде забранен вносът на европейски стоки. Ние не сме бивши партийни секретари, сега месопреработватели, и не сме бивши национални треньори по свободна борба като Кирил Вътев.

Споменахте името на Вътев? Защо?

Защото често го чувам в ефир. Да каже дали и как е замесена Асоциацията на скъпите български месари. Или да си поговорим в ефир - с него и с Найденов.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати