20 Април 2024 г. Събота

НС отряза "Атака" за затваряне на границите ни за бежанци

2013-10-11 09:33:06
Парламентът отхвърли искането на „Атака“ да се затвори границата ни за сирийски бежанци. 18 депутати, само от „Атака“, го подкрепиха, 165 бяха против, а четирима от „Коалиция за България“ се въздържаха. 

Всички парламентарни групи застанаха срещу предложението на „Атака“ за проекторешение за недопускане на имигранти от Близкия Изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирийската арабска република на територията на Република България. 

Единствено националистите защитиха тезата, че на наша територия не бива да се допускат бежанци. Всички останали парламентарни групи се обявиха твърдо против идеята. Точката изненадващо влезе в дневния ред с подкрепата на ГЕРБ. Това даде повод на лидера на ДПС Лютви Местан да обвини опозицията, че е квазидесен проект, който поставя тактическите ходове над политическите позиции. 

Очакваме ЕНП да прогледне кого си има в България за своя посестрима, заяви Местан. По негови думи действително трябва да има дебат за бежанците, които пристигат у нас, и възможността на държавата да се справя с потока, но не чрез обсъждане на проект за решение за недопускане на бежанци. 

Позицията на „Атака” е ясна, но какво правите вие, колеги от ГЕРБ, обърна се Местан към опозицията. 

България не е готова да посрещне една още по-голяма бежанска вълна. Имаме ясното съзнание за крехката българска инокомика, заяви той и обясни, че страната ни трябва да получи европейска помощ. 

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов категорично отхвърли обвиненията на Местан. Според него опозицията е искала само да предизвика дебат, а иначе е готова да подкрепи всички конструктивни действия на властта за решаване на проблемите с бежанския поток. Парламентарната група на ГЕРБ ще отхвърли проекторешението за затваряне на границата за бежанци, категоричен бе Цветанов. 

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров излезе да защити позицията на партията си. 

Ако отхвърлите нашето решение, това ще покаже, че нямате пробългаска национална позиция. Това не са бежанци, а филтрирани терористи, заяви Сидеров. 

Подобна теза изрази и друг депутат от „Атака“ – Магдалена Ташева, която обясни, че в България не идват бежанци, а терористична армия, отгледана в Турция. 

Със съгласието на сегашното правителство вратите на България са отворени. Имаме един министър на вътрешните работи, който е позор за България. Докога министърът на вътрешните работи ще пърха с мигли пред репортерките и ще се прави на госпожица, заяде се Ташева с вицепремиера Цветлин Йовчев.

По нейни думи в момента се реализира опит за ислямизация на България.  

Председателят на парламента Михаил Миков призова институциите да си вършат работата, но припомни, че страната ни е подписала международни конвенции и трябва да ги изпълнява. 

Не може децата да страдат за това, че някой някъде не си е свършил работата. Много е хубаво да има служби – „Имаме проблем“. Това е послание, което трябва да прозвучи към тях, заяви Миков. 

Много е лесно да спазваш конвенцията за бежанците, когато няма бежанци, допълни председателят на НС и призова цялата администрация да си върши работата. 

В отхвърлянето на проекта за решение пък Сидеров видя действия на истинската тройна коалиция – ГЕРБ, БСП и ДПС. Според Сидеров по време на целите дискусии те са си подавали топката и са излагали идентични аргументи.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати