19 Април 2024 г. Петък

Ще въведе ли Германия мерки срещу пришълците от България?

2013-10-09 09:03:01

Бедните мигранти от България и Румъния продължават да създават проблеми на редица германски общини, смята германският вътрешен министър. Сега той е решил да привлече Еврокомисията в борбата срещу преселниците от Изток, се казва в публикация на Дойче веле.

Европейската комисия трябва да се заеме с въпроса за т. нар. мигранти по бедност от Източна Европа, които създават огромни проблеми в редица германски общини, настоява германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих. Пред "Ди Велт" той заявява, че особено сред мигрантите от България и Румъния има такива, които злоупотребяват с правото на свободно придвижване и пристигат в Германия, за да се възползват от социалната система на страната.


Забрана за повторно влизане?

Редица немскоезични издания пишат в тази връзка, че германският вътрешен министър отново настоява за въвеждане на забрана за повторно влизане в страната на хора, които веднъж вече са били екстрадирани заради злоупотреби. "Свободното придвижване на хора не означава, че човек има свободата да се мести в друга държава заради по-високите социални помощи", гласи един от коментарите на Фридрих по тази тема. Той призовава властите в България и Румъния да се отнесат по-сериозно към проблема и да започнат да използват по предназначение средствата от европейските социални фондове.

В тази връзка "Ройтерс" припомня, че Ханс-Петер Фридрих и колегите му от Великобритания, Холандия и Австрия наскоро изпратиха съвместно писмо до ЕК за предприемане на мерки срещу мигрантите от България и Румъния. Засега обаче Брюксел не вижда основателни причини за намеса, припомня агенция Франс прес.

АФП цитира еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и интеграцията Ласло Андор, който миналата седмица заяви пред списание "Шпигел", че мнозинството от румънците и българите в Германия работят, плащат данъци и осигуровки и имат важен принос за икономическия растеж на страната. "Икономиката на Германия е в растеж, има много незаети работни места и тук идват най-вече млади хора. Затова виждам само предимства и за двете страни", гласи позицията на еврокомисаря.

В Германия броят на преселниците от България и Румъния нарасна значително след присъединяването на двете страни към ЕС през 2007 година. По данни на Федералната статистическа служба през 2011 година в страната са пристигнали 148 000 души от двете балкански държави. За сравнение - през 2007 броят им е бил едва 64 000.


Внос на престъпност?

Германия не е единствената страна от ЕС, която се оплаква от нашествие на мигранти от Източна Европа. Великобритания и Холандия също настояват за мерки за спиране на притока.

Освен това германските общини, към които се насочват най-много от преселниците, регистрират и нарастване на престъпността в районите с мигранти. В тази връзка германските медии припомнят, че във френския град Нант е започнал съдебен процес срещу 27 души от Хърватия, членове на три ромски фамилии, "гастролирали" през последните години в Германия, Белгия и Франция. Срещу тях са повдигнати обвинения за кражби, проституция и търговия с хора.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати