19 Март 2024 г. Вторник

ГЕРБ "трудоустроява" уволнени свои кадри в общински фирми в София

2013-10-09 08:51:00
След като новата изпълнителна власт освободи кадри на ГЕРБ от различни държавни постове, Столичната община започна да ги предлага и назначава като директори в свои фирми или им намира работа в местната управа.

Така например бившият заместник-министър на вътрешните работи Димитър Георгиев е предложен за член на съвета на директорите на столичното общинско дружество "Метрополитен" ЕАД. Той ще заеме мястото на шефа на софийската организация на ГЕРБ и организационен секретар на партията Цветомир Паунов, който е подал оставка от управлението на метрото.

Димитър Георгиев ще бъде назначен без конкурс и до провеждането му, но в доклада, внесен от съветниците от ГЕРБ Николай Стойнев и Зафир Зарков, не е упоменат конкретен срок. И друг член се е отказал от работата си в съвета на директорите на "Метрополитен", но неговото място засега остава свободно.

Димитър Георгиев е машинен инженер от Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" (1987 - 1992) и магистър по икономика от Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Цялата му кариера е в системата на МВР.

По-рано тази година освободеният от новия министър шеф на Столичната дирекция "Вътрешни работи" (СДВР) Валери Йорданов пое управлението на столичния район "Витоша", чийто предишен кмет Стойко Дуков не беше провел конкурси на общински имоти.

Нови попълнения ще има и в управлението на друго общинско дружество - "Егида-София". Това са назначеният по времето на ГЕРБ шеф на държавното дружество "Студентски столове и общежития" Иван Йонов и Калин Стануков, който последно е работил като главен административен секретар на АЕЦ "Козлодуй" в периода 24 април 2012 до 5 юли 2013 г. Те ще заемат местата на Марин Маринов и Таньо Станчев в тричленния състав на директорите.

Общинското охранително дружество от години е затънало в дългове и преди няколко месеца Столичният общински съвет реши да го преструктурира. Целта е да го вдигне на крака и евентуално да го приватизира.

Предстои и избор на нов столичен обществен посредник, т.нар. омбудсман. На редовното си заседание в четвъртък ще бъде избрана комисия от съветници за провеждането на конкурс. Досега два пълни мандата от 5 години постът заемаше Ангел Стефанов, назначен от партията на бившия столичен кмет Стефан Софиянски ССД. В последния си доклад той написа, че сигналите до него намалели заради управлението на ГЕРБ в общината.

Омбудсманът на София се избира с тайно гласуване с две трети мнозинство на съветниците.

Всички назначения ще бъдат гласувани в четвъртък на редовното заседание на Столичния общински съвет.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати