19 Април 2024 г. Петък

МВФ понижи прогнозата си за икономическия растеж на България

2013-10-09 08:49:41
Международният валутен фонд занижи прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2013 и 2014 г., като по-негативно е и очакването за България. В оповестената днес прогноза се посочва, че растежът на българската икономика през тази година се очаква да е 0.5 на сто при 1.2 процента, прогнозирани през април. За 2014 г. показателят е 1.6 на сто вместо записаните в оценката от април 2.3 процента. В същото време институцията занижава и очакването си за ръста на потребителските цени. Очакваното им повишение през тази година е за 1.4 и 1.5% през 2014 г. При предишната прогноза тези показатели бяха съответно 2.1 и 1.9%.

Финансовият министър Петър Чобанов обяви наскоро, че правителството очаква растежът през следващата година да е 1.8%.

МВФ обаче запазва непроменени прогнозите си за безработицата в България. Така за тази година се очаква тя да е 12.4%, а през следващата леко да намалее до 11.4%. Според последните данни на Евростат безработните у нас към края на август са 13%.

В оценката на МВФ, който за шести път от началото на годината променя прогнозите си за глобалния растеж, България се посочва сред страните, в които има структурна безработица. В тези държави е необходима смела програма за реформи, за да се повишат заетостта и конкурентоспособността, препоръчват от фонда.

Очакванията на МВФ за глобалния икономически растеж се влошават в сравнение с юли основно заради слабото представяне на развиващите си страни. Положителните перспективи пред развиващите се пазари, които дълго бяха двигател на глобалното възстановяване, сега избледняват заради структурни и циклични фактори, се посочва в анализа на фонда.

Така за тази година МВФ намалява до 2.9% прогнозата си за глобалния икономически растеж при оценка  3.1%, направена през юли. За следващата година очакването също е влошено от предишната прогноза от 3.8 на 3.6%.

За еврозоната фондът също коригира в негативна посока прогнозата си. Според актуалните данни през тази година икономиката на страните от валутния съюз ще се свие с 0.4%, а през 2014 г. ще нарасне с 1%. С 0.1 процентни пункта фондът занижава прогнозата си за безработицата в еврозоната през следващата година като очаква тя да е 12.2%.

Дори икономиките на Италия и Испания се прогнозира да покажат положителен растеж през следващата година, сочи анализът на фонда.

Невъзможността на Европа да се справи с проблемите си и опасността от рязко затягане на финансовите условия заради оттеглянето на Федералния резерв на САЩ от програмата си за масово изкупуване на облигации, води до едва 3% глобален икономически растеж в средносрочен план, посочва МВФ.

Възстановяването на глобалната икономика от кризата е теглено в значителна степен от САЩ. Това ще продължи, като в допълнение се очаква през следващите месеци най-голямата икономика да отчете добър ръст, ако страната реши проблема с тавана на дълга.

"Провалът при опита да се реши този въпрос, водещ САЩ към частична неплатежоспособност, може сериозно да навреди на глобалната икономика", предупреждава фондът.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати