Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Дек 15
Начало arrow Икономика arrow МВФ понижи прогнозата си за икономическия растеж на България

МВФ понижи прогнозата си за икономическия растеж на България

  Print E-mail
2013-10-09 08:49:41
източник: dnevnik.bg

Международният валутен фонд занижи прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2013 и 2014 г., като по-негативно е и очакването за България. В оповестената днес прогноза се посочва, че растежът на българската икономика през тази година се очаква да е 0.5 на сто при 1.2 процента, прогнозирани през април. За 2014 г. показателят е 1.6 на сто вместо записаните в оценката от април 2.3 процента. В същото време институцията занижава и очакването си за ръста на потребителските цени. Очакваното им повишение през тази година е за 1.4 и 1.5% през 2014 г. При предишната прогноза тези показатели бяха съответно 2.1 и 1.9%.

Финансовият министър Петър Чобанов обяви наскоро, че правителството очаква растежът през следващата година да е 1.8%.

МВФ обаче запазва непроменени прогнозите си за безработицата в България. Така за тази година се очаква тя да е 12.4%, а през следващата леко да намалее до 11.4%. Според последните данни на Евростат безработните у нас към края на август са 13%.

В оценката на МВФ, който за шести път от началото на годината променя прогнозите си за глобалния растеж, България се посочва сред страните, в които има структурна безработица. В тези държави е необходима смела програма за реформи, за да се повишат заетостта и конкурентоспособността, препоръчват от фонда.

Очакванията на МВФ за глобалния икономически растеж се влошават в сравнение с юли основно заради слабото представяне на развиващите си страни. Положителните перспективи пред развиващите се пазари, които дълго бяха двигател на глобалното възстановяване, сега избледняват заради структурни и циклични фактори, се посочва в анализа на фонда.

Така за тази година МВФ намалява до 2.9% прогнозата си за глобалния икономически растеж при оценка  3.1%, направена през юли. За следващата година очакването също е влошено от предишната прогноза от 3.8 на 3.6%.

За еврозоната фондът също коригира в негативна посока прогнозата си. Според актуалните данни през тази година икономиката на страните от валутния съюз ще се свие с 0.4%, а през 2014 г. ще нарасне с 1%. С 0.1 процентни пункта фондът занижава прогнозата си за безработицата в еврозоната през следващата година като очаква тя да е 12.2%.

Дори икономиките на Италия и Испания се прогнозира да покажат положителен растеж през следващата година, сочи анализът на фонда.

Невъзможността на Европа да се справи с проблемите си и опасността от рязко затягане на финансовите условия заради оттеглянето на Федералния резерв на САЩ от програмата си за масово изкупуване на облигации, води до едва 3% глобален икономически растеж в средносрочен план, посочва МВФ.

Възстановяването на глобалната икономика от кризата е теглено в значителна степен от САЩ. Това ще продължи, като в допълнение се очаква през следващите месеци най-голямата икономика да отчете добър ръст, ако страната реши проблема с тавана на дълга.

"Провалът при опита да се реши този въпрос, водещ САЩ към частична неплатежоспособност, може сериозно да навреди на глобалната икономика", предупреждава фондът.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  Новини Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?