25 Април 2024 г. Четвъртък

Вече няма пречки – обновяват пътищата в София

2013-10-09 08:31:20
Вече няма никакви пречки пред цялостното обновяване на пътната инфраструктура в София, анонсира на първа страница "Новинар". Вчера Столична община и Европейската инвестиционна банка подписаха договор за заем в размер на 50 млн. евро. С кредита ще бъдат цялостно обновени 56 км. пътна мрежа и 8 км трамвайни линии.

Вече е фиксирана точна дата - 25 април 2015 г., когато столичани ще могат за първи да се возят на двете разширения на метрото в София - от "Цариградско шосе" до летището и от "Младост 1" до Бизнес парка. 

За първи път "Преса" публикува проектите на новите 7 станции. Около 116 млн. евро е цялата  инвестиция за изпълнението на проекта, като в нея освен парите от ЕС - 105 млн. евро, влиза и съфинансирането от държавата и общината, съобщава директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев.

Новината за решението на Конституционният съд, с което Делян Пеевски остава депутат в Народното събрание, е водещата тема в  днешната преса. Съдът приложи изпитания през годините номер да се измъква от конфликтни дела от висок обществен интерес, коментира под глава "Сега". Вчера съдиите не събраха нужния минимум от 7 гласа за решение, с което категорично да кажат дали неуспелият председател на ДАНС, медиен магнат и следовател в  отпуск Делян Пеевски е в несъвместимост и не може да остане депутат. 

"24 часа"Кой предложи Пеевски за председател на ДАНС?" отдавна няма смисъл. Защото отговорът бе даден многократно - премиерът Пламен Орешарски предложи кандидатурата ми на Народното събрание, съгласувано с двете политически сили, които подкрепят Кабинета. Рутинна технология при всеки избор. Кой и кога ме обвини в нещо? Това са само част от въпроси, които Пеевски отправя в своя защита.

"През 2016 г. ЕС ни проверява за еврофондовете, може да ги yвеличат", заявява в интервю за "24 часа" Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия у нас. По думите му тези средства не са фиксирани и ако не се справяме добре те може да се окажат и по-малко. "Но в момента е много по-важно да се съсредоточим върху националните приоритети, свързани с европроектите", съветва Златев. Не е вярно и това го изясни еврокомисар Кристалина Георгиева, че ЕС не ни помага с нищо като външна гаранция. Тази година са отпуснати над 15 млн. евро на България за подобряване на техническия капацитет. От тях повече от 2 млн. евро са отпуснати за справяне с проблема със сирийските бежанци. Малко или много са тези пари, е друг въпрос, но нека не забравяме, че те са отпуснати на страната на базата на броя на бежанците от предишната година", подчертава Златев.

Бежанците не искат милостиня, а работа. В общежитията във "Враждебна" е като във филм на Хичкок, казва в интервю за  "Стандарт" председателят на БЧК Христо Григоров. Според него  ситуация поляризира българското общество - едни са "за", други са "против" бежанците. 

"Напълно разбирам хората, които са против, и първо ще се опитам да обясня тяхната гледна точка. 

От друга страна, всички тези хора, които идват в България, са напуснали домовете си не по  собствено желание, а за да спасят живота си. Ако се направи анализ на бежанците, ще се види, че една голяма част от тях са жени и деца, много бяха по джапанки и по къси панталонки. Това говори, че майките в паниката са тръгнали само с това, което е било пред очите им, за да спасят децата си. Така че трябва да подадем ръка на тези хора, нека забравим състоянието, в което се намираме в момента, нека не говорим за това, че сме една от най-бедните държави в Европа, нека им протегнем ръка", призовава Христов. 

Починал преди години мъж е получил разрешение за сеч и за броени дни е осакатил 60 дка чужди гори край велинградското село Къпиново. Един от собствениците на имота - професорът по музика в Софийския и в Нов български университет Панайот Панайотов, разказва пред "Труд", че гората в наследената от дядо му Стоян Попов, който е покойник от 60-те години на миналия век. 

Негово  разследване установило, че частен лицензиран лесовъд неотдавна е издал разрешително за сеч на съименик на дядо ми - Стоян Попов  от гр. Елена, който също е покойник от няколко години.

Работата на Фонда за лечение на деца отново е напълно блокирана, предупредиха неправителствени организации, след като в понеделник директорът на фонда Павел Александров беше уволнен, отбелязва "Сега". Месец по-рано беше разпуснат и общественият  съвет. В резултат на това безвластие в момента фондът реално не работи и молбите за лечение се трупат, алармира изданието.

Близо 500 млн. лв. са начислените, но невнесени от работодателите социални и здравни осигуровки към момента. Това обяви министър Хасан Адемов, пише на първа страница "Преса". От Националната агенция по приходите, която отговаря за събиранията им, не уточниха за какъв период от време е натрупана колосалната сума.

С план А и с план Б са се въоръжили червените депутати за премахването на тютюнопушенето, отбелязва "Стандарт". Промени ще има на всяка цена заради предизборното обещание на Столетницата. Максималната либерализация на режима, която може да стане факт до седмици, е да се разреши на офисите да имат пушкоми. В заведенията да се пуши също в определени салони, а малките кафета сами да решават дали ще приемат майки с малки деца, или ще сложат пепелници по масата. Защото на лицата до 18 години ще бъде забранено да посещават баровете с цигари.

Родители, отделяйте време за своите деца, съветва в интервю за "Новинар" учителят Антоний Стоянов. Според него тайната на успешното училище е в мотивацията. "Много работим и с учителите и с учениците да изпитват удоволствие от това, което правят. Когато в поведението им този мотив е водещ, то можем да говорим за творчество. Това разкрива невероятни заложби у човека, той вече има поставена цел”, смята Стоянов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати