28 Март 2024 г. Четвъртък

Идва въстанието на бедните и гладните, обяви Тренчев

2013-10-08 18:32:28

Между 400 и 500 души окупираха в 11 часа служебния вход на Министерството на земеделието и храните. Хората са служители на „Напоителни системи" и от август месец не са получавали своите възнаграждения.

Те настояват заплатите на общо 1500-те души в дружеството да бъдат изплатени в най-кратки срокове.

В момента се провежда среща между земеделския министър Димитър Греков и президента на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев.

Преди влизане в срещата Тренчев заяви, че е свършило времето на „белия роял" (този пред парламента, б.р.), на умните и красивите и че настъпва време, в което ще въстанат бедните и гладните.

8 години „Напоителни системи" са били източвани. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков след срещата си с представители на протеста.
По думите му в момента дружеството дължи 1 млн. лв. за заплати, 4 млн. лв. на НАП за данъци и осигуровки, както и 8 млн. лв. взети от банка. Кредитът е изтеглен от предишния ръководител Стайко Ганчев през юни от D Bank.

Греков заяви, че той не е знаел за този кредит, който е бил използван за изплащане на заплати. По думите му изтеглянето на заема е била една от причините за отстраняване на Ганчев, който вчера получи и обвинения от прокуратурата.

Греков посочи, че е в последните години редовна практика е дружеството да взима свои финансови решения зад гърба на ресорните министри.

Пред събралите се протестиращи Греков заяви, че се търси дългосрочно разрешаване на проблема и то ще дойде, след като бъдат извършени определени законодателни промени.

Министърът също така обясни, че от догодина се предвижда „Напоителни системи" да получава по 14 млн. лв. от бюджета. По думите му ще се търси кредит от Българската банка за развитие, която да погаси съществуващите задължения от 22 млн. лв.

Протестиращите, които получиха уверение че до 10 дни ще им бъдат платени заплатите, се разотидоха 15 минути преди 13 часа. Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров обаче, заяви, че ако това не се случи (изплащане на заплатите, б.р.) ще започнат процедури за излизане в ефективни стачни действия.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати