25 Април 2024 г. Четвъртък

Фидосова и Цветанов ни забиха нож в гърба, жалват се бивши ГЕРБ-ери

2013-10-08 18:22:32

Ексдепутатите от ГЕРБ Емил Димитров и Вяра Петрова обвиниха бившия шеф на Комисията по установяване и предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов и самата институция, че са действали под натиск на ГЕРБ, и по-точно Иска Фидосова и Цветан Цветанов.

Общинският съветник от Варна Марио Шиваров пък се оплака, че Фидосова и Цветанов му забили нож в гърба чрез комисията. Той е бивш член на ГЕРБ. И тримата обясниха, че основната причина да се задейства комисията срещу тях е фактът, че са били вътрешна опозиция в партията.

Днес Димитров, Петрова и Шиваров бяха изслушани от временната анкетна комисия за проучване на фактите и данните за нарушения, извършени от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Казусът доби публичност като „тефтерчето на Златанов“. Прокуратурата показа въпросното тефтерче, в което Златанов беше водил свои записки кой „да се удари“. Доста от решенията се съгласуваха с „И.Ф. и Ц.Ц“.

Бившият депутат от ГЕРБ, сега работещ по проекта БАСТА, Емил Димитров разбрал неофициално, че срещу него текат проверки за установяване на конфликт на интереси. Шест месеца по тях не се правело нищо. Димитров е поканен на изслушване точно когато е далеч в чужбина. 

Аз съм убеден, че през цялото време съм наблюдаван, следен, слушан, заяви Димитров. 

Емил Димитров разказа, че дни след като дал интервю, в което казва, че Цветан Цветанов и Искра Фидосова са съсипали партия ГЕРБ, комисията излиза със становище, че Емил Димитров е в конфликт на интереси.

Дойде ми информация, че половин година целият БОП е работил по Емил Димитров, обясни ощеексдепутатът. По негови думи са се чували закани от страна на Цветанов, че на Димитров му ще му се случат разни неща.

Наистина мислех, че тази комисия е независима, обясни Вяра Петрова. Тя сама подала молба да я проверят. Решението обаче доста се бавело – 11 месеца чакала, но имала данни, че се готви негативно становище. След като напуснала ГЕРБ, комисията взела решение, че няма конфликт на интереси. Вяра Петрова напусна 41-вото НС, след като излязоха данни, че майка й е участвала в обществени поръчки.

Шиваров пък бил един от основателите на ГЕРБ във Варна. Той лансира тезата, че е премахнат от партията и затова е използвана комисията за конфликт на интереси, защото е искал диалог, а не силово взимане на решенията. Искат да ме махнат от Общинския съвет, ама няма да стане. Ще ме търпят две години, твърд бе Шиваров.

Не може да работиш с едни хора и те да те ровят, отсече още той.

Още в началото на заседанието се развихри спор между председателя на комисията Кирил Добрев и депутатите от ГЕРБ. Опозицията се възпротиви, че за изслушване са поканени бившите им колеги Емил Димитров и Вяра Петрова. Представителите на ГЕРБ поискаха да знаят защо са поканени точно тези лица и какви са критериите, по които се решава кои хора, от всички, срещу които има преписки, да бъдат разпитани.

Добрев обясни, че комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е забавила решенията по техните казуси повече от година.

Председателят изчете фрагменти от станалото прословуто тефтерче на вече подалия оставка председател на комисията Филип Златанов. В него доста често се споменава името на Емил Димитров, не липсват и записки за Вяра Петрова.

Искам да попитам бившите си колеги имат ли нещо против, че сме тук. Дразним ли нещо, попита Емил Димитров бившите си колеги от ГЕРБ - Емил Радев и Данаил Кирилов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати