27 Април 2024 г. Събота

Чакаме свежи пари от ЕИБ - нови 270 млн. евро

2013-10-08 18:21:09
Европейската инвестиционна банка няма лимити за България. Стига да имаме добри проекти, тя е готова да се отзове на всяко наше искане за финансиране. Тези думи на вицепрезидента на ЕИБ Михай Танасеску цитира премиерът Пламен Орешарски след срещата между двамата в Министерския съвет.

Имаме много силни отношения с България, набелязахме много добри проекти за в бъдеще, увери и Танасеску.

Досега ЕИБ присъства у нас с финансиране в размер на над 4 млрд. евро. Тази година банката, чиито акционери са държавите-членки на ЕС, ще подпише нова кредитна линия с България за 270 млн. евро или с 45% повече в сравнение с 2012 г.

„Траншовете означават свежи пари, които ще се инжектират в българската икономика“, каза вицепрезидентът на ЕИБ. 

Михай Танасеску уточни, че в следващите години до 2020 г. ще могат да бъдат финансирани проекти у нас с до 500 млн. евро. Обсъдена е възможността за рамков заем за селските райони в размер на 150 млн. евро.

ЕИБ ще продължи да финансира и частния сектор в България. Като пример той даде отпуснатите над 200 млн. евро на банки за финансиране на малки и средни предприятия.

Премиерът Пламен Орешарски е уверил вицепрезидента на ЕИБ, че средствата постъпват на „правилните адреси“. Смятам, че нашите отношения с България ще продължат да бъдат много добри и много силни, заяви Михай Танасеску.

Според него диверсификацията на кредитния портфейл на ЕИБ за държавния и частния сектор и за местната власт е в унисон с ангажимента на финансовата институция за подобряване на жизнения стандарт в България.

Премиерът Пламен Орешарски изтъкна, че взаимоотношенията с банката датират от 90-те години и досега тя е била много отзивчива към всички нужди на страната ни.

„Ще работим за ново рамково споразумение за кредитна линия в размер до 500 млн. евро за следващия програмен период, пари, които ще бъдат необходими за рефинансиране и съфинансиране на големи инфраструктурни проекти по Кохезионния фонд“, каза премиерът.

По думите му имаме интерес към „Транзитни пътища“ и кредитиране на железопътни участъци. „Специално внимание отделихме и на кредитна линия за Българската банка за развитие в ориентировъчен размер 100-150 млн. евро, като уточнихме, че ще ускорим тази процедура“, съобщи още министър-председателят.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати