18 Април 2024 г. Четвъртък

Детските гонят 40 лв. - пари, които пак няма да са за всички

2013-10-08 09:13:50
Детските стават 40 лв. и пак няма да са за всички. "Още нямаме решение, но на мен ми се струва възможно детските в първия бюджет да се повишат от 35 на 40 лв. а до края на мандата да станат 50 лв., колкото сме поели ангажимент", обяснява пред "Сега" председателят на социалната комисия Корнелия Нинова.

Междувременно на първа страница "Сега"финансиране за 5 милиарда лева в рамките само на 15 месеца, изчислява икономистът Георги Ангелов. 

Сумата е твърде сериозна за мащабите на България, чиято икономика произвежда под 80 милиарда лева годишно, а срокът е повече от кратък за набиране на такива финансови ресурси. Наред с редовните емисии на държавни ценни книжа, с които покрива свои задължения, правителството наскоро обяви, че тази година ще изтегли до 360 млн. евро заем от германски банки, за да попълни фискалния резерв и да може да посрещне значителни дългови плащания през 2014 г. 

Според официалната прогноза на МФ тази година държавата трябва да погаси общо около 3 млрд. лв., през 2014 г. - около 2 млрд., а през 2015 г. - 3.3 млрд. лева. Т.е. 5 млрд. лв. до края на 2014 г., или общо 8.3 млрд. лева за 3 години.

В друго интервю за "Труд" икономистът Владимир Каролев изразява своите опасения, че бюджетната криза в САЩ ще засегне и България. 

"Първите 10 г. от въвеждането на "Обамакейр" се изчисляват на 1,1 трилиона долара повече разходи.Това неминуемо ще доведе по-висока инфлация в Щатите. А нали знаете поговорката, че като кихнат САЩ, в Европа и особено по-слабо развитите страни като нас ни удря тежка болест. Няма как най-голямата печатница в света, като я пуснеш, доларът да не се обезцени.

Друга линия, по която случващото се в САЩ може да ни засегне косвено, е че този закон се промотира по изключително популистки начин. И по тази линия може да се развие тази вълна и в други страни. Например у нас чух представители на "Подкрепа" да говорят как трябва да отпадне таванът за осигурителния доход", посочва Каролев и допълва, че намира за неуместно да се слагат облагат високите доходи с 30 процента осигуровки. 

"Напоследък се пускат много димни завеси от полевите среди в БСП, "Атака" и профсъюзите. Говори се по теми, за което е ясно, че няма да ги пипнат, дори този парламент да изкара 4 години", категоричен е икономистът.

***
Генетично сме най-близо до италианците и гърците, а с руснаци, украинци и белоруси сме съвсем различни. На основата на  т.нар. митохондриална ДНК, която предава наследството от  майката на децата, и на изследване на мъжката Y хромозома може да се твърди, че македонците са едно цяло с нас. Това сочат данните от тригодишно изследване, разкрива в интервю за"Монитор" Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН. 

Въпреки че сме славяноезични, траките са изиграли основна роля за нашата близост със средиземноморските народи. 

Изследването категорично оборва и разпространяваната масово теория, че българите са някакъв миш-маш от гени на различни племена и народи.

***
Сигналите за отвлечени или изчезнали деца ще се въртят в продължение на няколко часа след постъпването им през 15-20 мин по телевизии, радиа и онлайн информационни агенции, както и в търговски вериги. 

Това ще стане възможно след Нова година, когато ще започне работа системата за ранно оповестяване на изчезнали или отвлечени деца, съобщава на първа страница "24 часа".

Снимките и данните на децата, както и на техните евентуални похитители ще бъдат излъчвани върху подходящ звуков фон, който ще бъде еднакъв по всички медии.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати