28 Март 2024 г. Четвъртък

Орешарски: Премиерът не бива да се явява всеки ден в медиите

2013-10-07 09:02:33
Премиерът не бива да се явява всеки ден в медиите, да наставлява хората как да живеят, кое е лошо и кое добре. Това обяви в интервю за ТВ7 министър-председателят Пламен Орешарски в отговор на въпрос за критиките, които правителството получава за това, че не разгласявало достатъчно извършената от нега работа.

Моето разбиране е, че премиерът не бива да се явява всеки ден и да наставлява хората как да живеят, кое е лошо, кое о добро. Трябва да нормализираме обществените практики в държавата и в тази посока, заяви Орешарски.
 
Според него кабинетът вече оформя своята физиономия, работи и дори може да се определи като един от най-добрите кабинети на прехода. Поне такива са индикациите досега. Надявам се да ги затвърдим в хода на работа, обясни Орешарски. Министър-председателят изтъкна добрата атмосфера сред министрите, което давало основание за екипна работа.

Той обаче отхвърли идеята за създаването на коалиционен съвет между управляващите партии, който да взима решения за работата на правителството. Мисля, че формулата на кабинета е твърде различна и на този етап няма нужда. Друг е въпросът, че аз съм диалогичен човек, периодично правя консултации и с лидерите на групи, и с отделни депутати, особено за законодателни инициативи на кабинета, обясни Орешарски.

Премиерът изрази надежда работата на парламента да се стабилизира, а опозицията, чиито първи изяви били самоцелно конфронтационни, да поеме своите функции. 

Орешарски обяви, че екипът му е решен приятно да изненада скептиците и още тази есен да обяви реформа в здравеопазването. Имаме доста амбициозни намерения да подобрим и  регулаторната рамка и нормативната база, за да стимулираме по-ефективна конкуренция, допълни премиерът.

Той увери, че всички политики, които правителството води, са  насочени към подобряване на благосъстоянието на хората. Сигурно първите резултати няма да са видими и отчетливи, но в разстояние на няколко години и това ще се случи.

Премиерът обаче предупреди, че през 2014 г. държавата няма да успее видимо да подобри социалните плащания, но ще се опита да подобри социалните плащания за най-уязвимите групи. Орешарски обаче отхвърли като невъзможно появили се идея държавата да се ангажира с плащания или замразявания на дългове на граждани, изпаднали в невъзможност да ги погасяват.

Усилията на правителството ще бъдат насочени към подобряване на общите условия, така че хората по-лесно да се намират работа. Специализирани мерки и поемане на обслужването на кредити от държавата практически не е възможно, обясни премиерът.

Фискалната стабилност е добра, но тя остава неустойчива, ако не бъде подкрепена от икономически растеж. Още догодина ще се опитаме да дадем импулс на това, каза още министър-председателят. 

Орешарски обясни, че с идването на власт на правителството му е бил преодолян страха в бизнеса, който бил характерна черта за последните няколко години.  Той обясни липсата на инвестиции в момента с това, че икономиката е инерционна система. Инвестициите спряха преди няколко години. В момента има възобновяване на интереса, а ние ще продължим да работим така, че поне част от заявилите интерес да реализират инвестициите си, ангажира се той.

Орешарски призова обществото за доверие, защото "има теми, по които трябва не само парламентарно доверие и подкрепа, но и обществено".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати