25 Април 2024 г. Четвъртък

Китай с предупреждение към Япония, САЩ и Австралия

2013-10-07 08:54:54

Китай обяви, че САЩ, Австралия и Япония не трябва да използват съюза си като извинение за намеса в териториални спорове в Източнокитайско море и Южнокитайско море и призова да се ограничават отразпалване на регионално напрежение, предаде Ройтерс.

В петък австралийският външен министър Джули Бишъп, японският външен министър Фумио Кишида и американският държавен секретар Джон Кери повдигнаха въпроса заморските спорове по време на диалог в Бали, Индонезия.

Отношенията между Китай и Япония, втората и третата най-голяма икономика в света, спорят от години за необитавани острови в Източнокитайско море, известни в Япония като Сенкаку и в Китай - Дяоюйдао.

В Южнокитайско море Виетнам, Филипините, Тайван, Малайзия, Бруней и Китай са замесени в дългогодишни диспути заради богатата акватория и потенциалните залежи на газ и петрол.

В съвместно съобщение САЩ, Австралия и Япония се противопоставят на „принудителните или едностранните" действия, които могат да променят статуквото в Източнокитайско море и призовават претендиращите в спорните морски територии в Южнокитайско море да серазграничат от дестабилизиращи действия.

„САЩ, Япония и Австралия са съюзници, но това не трябва да бъде извинение да се намесват в териториални спорове, тъй като ще направят проблемите по-усложнени и ще се накърнят интересите на всички страни", каза говорител на китайското външно министерство.

Призоваваме по-горно посочените страни да уважават фактите, да разграничават правилно от грешно, да бъдат внимателни и да спрат всички думи и дела, които не допринасят за разрешаването на проблема и подкопават регионалната стабилност", допълни говорителят.

Япония, САЩ и Австралия се срещнаха в кулоарите на ежегодния форум за Азиатско-тихиоокеанско икономическо сътрудничество на индонизийския остров Бали.

В отделна позиция на друг говорител на външното министерство на Китай се казва, че Пекин изразяванеодобрението си от действията на Кишида да повдигне спорните въпроси на неофициална среща с външните министри, отбелязвайки, че не е уместно да се дискутират проблемните въпроси на форума.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати