25 Април 2024 г. Четвъртък

Без малките градове десницата е обречена!

2013-10-07 08:35:07

"Без малките градове десницата е обречена", казва в интервю за "Стандарт" лидерът на ДСБ Радан Кънев. Преди броени дни започнаха разговорите за формиране на коалиция сред партиите в Реформаторския блок. Според Кънев няма готовност за създаване на единна партия сред част от членките на РБ.

ДСБ смята, че каквото правят заедно, трябва да бъде траен политически съюз за всички видове избори, а не просто за първите, които предстоят. Трябва да има възможност за нарастване на степента на консолидация. "Не сме постигнали разпознаваемост и доверие извън големите градове. Нашите усилия се насочват към по-малките населени места, защото без тях няма как да успеем", отбелязва Кънев.

"През съда минаха над 10 министри", казва в интервю за "Труд" председателят на Софийския градски съд Владимира Янева. Според нея в СГС работят най-добрите професионалисти и присъдите, които те произнасят, се основават само на доказателствата по делата, без да са съобразени с политически, частни и други интереси.

Месечно съдия в СГС разглежда средно 44 дела, решава 24. По критериите на ВСС той е твърде натоварен. 130 са съдиите, които решават съдбите на почти двумилионна София. От постановените за първата половина на тази година 160 присъди в наказателното отделение 125 са осъдителни, 33 оправдателни и 2 частично оправдателни.

"Бездействието на парламента струва 6 млн. лв. за 4 месеца", пише "Сега". Вече четири месеца от сформирането си парламентът върти на празни обороти. За това време не беше приета нито една от важните законодателни промени, които трябваше да защитят потребителите от произвола на монополите, да повишат стандарта на живот и да подобрят бизнес средата.

Само заплатите на парламентаристите и администрацията за това време са стрували на данъкоплатците близо 6 млн. лв. Четирите безплодни заседания около вота на недоверие към правителството през последните 10 дни са коствали на бюджета над 600 хил. лв. Най-значимият акт на Народното събрание бе актуализацията на бюджета за 2013 г., който позволи на правителството да вземе заем от 1 млрд. лв., за да изплати забавени задължения към бизнеса.

"По съвест" и партията цялата в бяло", коментира "Труд". БСП обяви, че тази седмица ще ревизира въведената от ГЕРБ пълна забрана на пушенето в затворени помещения. Видни народни представители от БСП призоваха публично в този случай да се "гласува по съвест". Всъщност гласуването "по съвест" е хитроумен начин да се избегне политическата отговорност. Когато искат да прокарат непопулярни решения или такива, които засягат здравето на хората, ръководителите на фракциите дават свобода на депутатите си как да гласуват. Тогава, какъвто и да е резултатът, съответната партия се явява "цялата в бяло". Трикът с гласуването по съвест показва дълбоки пороци на нашия парламентаризъм.

"Липсва връзка между спешна, доболнична и болнична помощ", посочва в интервю за "Монитор" д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК. По думите й двата най-сериозни проблема, които се очертават, са болничната помощ и лекарствената политика. Клиничната пътека не е най-голямото зло в системата. Тя е вид алгоритъм, чрез който може да се постигне едно добро качество на здравната услуга. Така касата е сигурна, че плаща, когато е извършен минимумът от дейности. Диагностично свързаните групи (ДСГ) няма да решат проблемите в здравеопазването на 100%.

Сериозен проблем е колко ще ни струва всичко това. Европа отчита, че работейки по ДСГ, се получава един по-прецизен начин на отчитане, но и по-скъп. Тук трябва да решим дали България има този финансов ресурс и дали може да си го позволи. Каквато и система на финансиране на медицинската дейност да изберем, ако не си подредим спешната, доболничната и болничната помощ, средствата никога няма да ни стигнат, предупреждава Тодорова.

Разходите в бюджета за следващата година не могат да надвишат 32,4 млрд. лв. Това са съобщили официално за "Преса" от Министерството на финансите. Експертите на министър Петър Чобанов правят последни сметки по основния икономически закон за 2014 г. Те обещават харчовете да не прекрачват психологическата граница от 40 на сто от БВП (81 млрд. лв.).

"Искаме европари и за малките пътища", казва в интервю за "Стандарт" регионалният министър Десислава Терзиева. Тя посочва, че 35% от пътната инфраструктура е в лошо състояние. Програмата за допълнителни ремонти през 2014 г. с целеви бюджетни средства се разработва в насока за уеднаквяване на основни направления, свързващи общински центрове и третокласни пътища. Във всяка област в България се планира да бъдат ремонтирани отсечките в най-лошо състояние. "Ще се боря за допълнителни 200 млн. лв., но всичко зависи от възможностите на фиска. Заради състояните на пътната мрежа всяка година трябва да се залагат допълнително минимум между 70 и 150 млн. лв.", смята Терзиева.

"Блажна пица с трици", коментира "Стандарт". Да съставиш "различен бюджет" при пълно запазване на досегашната данъчна и фискална политика изглежда "мисия невъзможна", освен ако финансовият министър Петър Чобанов не владее някакви тайни магьоснически техники. Той ще трябва да направи и невъзможното, за да угоди на всички за повече социални плащания и субсидии. Чобанов няма да има лукса подобно на Симеон Дянков на времето нагло да отговори на щенията, като размаха малка вегетарианска пица. Червената партия е записала щедри обещания в управленската си програма и плавно притиска кабинета, който се чуди как да върже разходите в очертаващата се тежка година насред икономическата криза.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати