24 Април 2024 г. Сряда

Запорираха 22 млн. лева на Брендо

2013-10-05 09:41:12

"Запорирахме 22 млн. лева на Брендо", съобщава в интервю за "Капитал" председателят на комисията за незаконно имущество Пламен Георгиев.

"Говорим за три апартамента на "Витошка", триетажен хотел на "Пиротска", къща с двор в "Бояна", апартамент на улица "Граф Игнатиев", голям апартамент 130 квадрата на ул. "Оборище", няколко заведения в Студентски град""">"Тук е моментът да засегна доста важен за нас въпрос - в момента има искане от омбудсмана за тълкувателно решение от Върховния касационен съд, в което се прави питане дали може да има връзка между конкретна престъпна дейност, времето за нейното осъществяване, и придобитото имущество.

Проблемът е много значителен. Ето например случая на Банев. Той има повдигнато обвинение за пране на пари за приблизително 4 млн. лв. Ние установяваме, че има имущество за 22 млн. лв. и ако трябва да има връзка, товаозначава, че трябва да отнемем имущество за не повече от 4 млн. лв. Законът се обезсмисля при това положение, защото конфискацията на предмета на престъплението се осъществява по реда на наказателния процес."

Същевременно италианският съдия Енрико Манци е настоявал да не се допуска никаква милост за Евелин Банев – Брендо по време на делото срещу него в Милано, пише в. "24 часа".

В 630 страници магистратът излага доводите си, подкрепени от десетки записи на подслушани телефонни разговори. “Обвиняемият не предложи никакъв признак на сътрудничество на фона на изключително тежките феномени, узрели в контекста на абсолютни социални рискове”, гласи мотивацията на съдията по делото.

Манци дори смятал, че Банев е в състояние да проникне дори в международни полицейски и съдебни структури. До такава степен, че е можел да бъде информиран за исканията и стратегията на следователите.

“Въпреки все по-очевидните доказателства срещу него, обвиняемият не използва случая да допринесе за установяването на истината, нито пък за моралния си реванш или поне да си осигури протекцията на правосъдието”, пише още в материалите по делото на Брендо в Италия.

Според съдията Брендо и съдружниците му имали способност да проникнат в правителствени структури дори на европейско ниво, затова и това изисквало най-твърдия отговор под формата на наказание и тежка присъда. Към материалите по делото са прикрепени и подслушаните разговори. Оказва се обаче, че в нито един от тях не се споменава името на Брендо.

Италианци, българи, румънци, гърци и грузинци са били включени в международната схема за трафик на кокаин. Самият Манци определя българите като най-тъмните персонажи в групировката. Те са били и хората с функция на финансисти, смята италианският съдия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати