20 Април 2024 г. Събота

Вълна от кражби залива столичните молове

2013-10-05 09:37:44

Вълна от кражби залива столичните молове от септември насам. Апашите не се боят нито от камери, нито от жива охрана, алармира на първа страница "Труд" джебчии, дебнещи да грабнат нечий портфейл, и обирджии на коли по паркингите. Най-често се посяга на дрехи и козметика.

Десетина дни след като нахлу в офиси на Националната електрическа компания /НЕК/ и на консултантите по проекта за АЕЦ"Белене" - "Уорли Парсънс" и "Риск Инженеринг", прокуратурата повдигна обвинения на четирима души, съобщават водещите всекидневници. Бившите изпълнителни директори на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров заедно с ръководителите на консултантските компании - Събин Събинов и Богомил Манчев, са участвали в схема, ощетила държавата с над 8.5 млн. лв., обявиха прокурорите Борислав Сарафов и Роман Василев, пише под глава"Сега". Парите са изплатени, след като на 29 март 2012 г. кабинетът на Бойко Борисов взе решение за спиране строежа на втора атомна електроцентрала. На Манчев му е наложена рекордна гаранция от 1 млн. лв. по обвинението, допълва в заглавие "24 часа".

Миньорите, които загинаха в рудник "Ораново" не са убити от природата. Тази констатация прави в интервю за "Труд" окръжният прокурор на Благоевград Христо Георгиев. По думите му областната инспекция по труда е констатирала нарушения, съставила е актове. "Определено не са събрани доказателства, сочещи, че причината за аварията се дължи на някакво природно бедствие", категоричен е Георгиев.

"Парламентът изпадна в трайна неработоспособност", констатира в заглавие "Сега". Криза се задълбочава още повече след поредното провалено заседание заради липсата на кворум вчера. Депутати и избиратели не успяха да чуят отговорите на 14-имата министри, които трябваше да участват в предвидения парламентарен контрол. Отсъствието на 7 депутати от БСП, 11 от ДПС и 16 от "Атака" не бе компенсирано от ГЕРБ, които приложиха стария си номер - присъстваха, без обаче да се регистрират. Липсваха и тримата лидери на подкрепящото кабинета мнозинство - Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров. Въпросът по чия вина бе пропилян още един работен ден на парламента остана да виси във въздуха.

От тази ситуация не печели никой, тя е изключително вредна, смята депутатът от Коалиция за България Татяна Буруджиева. В отговор на въпрос за "Дума"Не мога да дам разумно обяснение на факта, че най-голямата парламентарна група, тази наГЕРБ, се отказа от едно от най-важните средства, с които разполага - парламентарния контрол. Може би заради наличието на някои неудобни въпроси за тях, на които трябваше да отговаря министърът на вътрешните работи, не знам."

Според челото на "Преса" депутат бяга от болница заради кворума. Точно в 9,02 ч Димчо Михалевски, след като прочел SMS от парламента, натиснал звънеца в лечебната стая, за да дойде сестрата. Казал й да изключи системата, облякъл се набързо и поел към парламента. В 9,19 той влетял в стаята на БСП, но така и не можа да се регистрира в залата. Михаревски е с двустранна пневмония.

Ден след като пресцентърът на БСП погрешка сведе до медиите "опорни точки" против забраната за пушене и в частност ГЕРБ, червените депутати с усърдие се впуснаха да ги развиват в националния ефир, отбелязва "Сега". Депутатът от Коалиция за България Татяна Буруджиева коментира пред Нова тв, че забраната за пушене не работи и затова трябва да се промени.„Читателите на "Труд" безапелационно отхвърлят идеята да се върне старият режим на пушене. На въпроса "Трябва ли да отпадне забраната?", близо 2/3 от запитаните казват "не". Аргументите - защото здравето е над всичко, и защото това би било лобизъм.

Срийските бежанци, дошли у нас, остават "българи" завинаги. Тези от тях, които избягат от страната ни ще бъдат насилствено изпращани обратно тук. Държавата, която и да е тя, е длъжна да връща бежанците в страната, в която са регистрирани като такива.По тази причина преди броени дни сириец е доведен от Северна Ирландия обратно в България, разказва пред "Телеграф" Жельо Желев, директор на бежанския лагер в свиленградското село Пъстрогор.

Да има таван на лихвите за бързите кредити до 400 лв.,предлага депутатът от БСП Кирил Добрев. Идеята е, че трябва да има законов регламент и този вид кредити да подлежат на контрол и регулация, информира на първа страница "24 часа". Става въпрос за заеми, отпускани от небанкови финансови институции и заложни къщи, защото сумите до 400 лв. не се водят банков кредит.

Търговската мрежа е залята с фалшив оцет в сезона, когато българинът си приготвя зимнината, алармира "24 часа". За натурален винен оцет се пробутва синтетична оцента киселина под код за хранителна добавка Е260. Това е забранено от закона, но производители масово я представят като натурален ферментирал продукт, като често за оцветител използват също вредни съставки.

"Сега" цитира статистика, според която в 5 области - София-град, Плевен, Добрич, Разград и Ямбол, няма проблеми с цифровата телевизия. В няколко села край столицата обаче покритието варира от 30 до 90 процента. Това са Панчарево, Плана, Кокаляне, Долни Пасарел и Бистрица.За упътване на хартия как да се свържат декодерите и да се нагласят антените, за да се гледа нормална цифрова телевизия, призовават множество читатели на "24 часа".

С културен туризъм ще докараме богатите, заявява в интервю за "Стандарт" Благой Рагин, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България. "Наистина този тип туристи са по-малко на брой, но пък носят по-големи приходи. В същото време не бива и да забравяме, че морските курорти реализират 70 процента от приходите на бранша. Културният туризъм носи едва 5 на сто от парите, има бъдеще и е хит в световен мащаб. Ето, само Айфеловата кула прави оборот колкото България. Така че културният туризъм има бъдеще, но трябва да сеи нвестират много средства във външна реклама и много да се работи. През 2014 г. сме предвидили десант в Париж. Искаме с един чартър да изпратим, за да се представят 10-15 общини, министерството, медии, чудесата на страната и изработените маршрути, благодарение на кампанията на в. "Стандарт". За да се запознаят всички туроператори в света с този вид туризъм", уточнява Рагин.

По повод протестите певецът Васко Кръпката коментира за "Сега"Нещата са много прости и ясни. Хората отдавна вече са уморени от крадливи политици, но пък тези, сегашните, са най-крадливите. Видя се, че в настоящото правителство са най-големите мутри, най-големите престъпници. Имаме областен управител на София, който е бил във ВИС 2, в силови мафиотски организации, то това му е изписано на физиономията на Емил Иванов. Виж сега, аз не съм почитател на правителството на ГЕРБ. Но при него България поне беше обърната към широкия свят и тази партия поне се съобрази с искането на хората да слезе от власт.

А тук виждаме абсолютен гьонсуратлък, виждаме хора от подземния свят. И казусът всъщност е "Народът срещу мафията". Нищо друго не бива да се търси зад тези протести. В тях няма партийност, няма нищо. И политиците най-накрая са длъжни да разберат, че имат коректив и това е улицата. Народът изнемощя, обезсили се от борба за оцеляване в тази крадлива държава, която пречи на всяко честно начинание."

"Държавата в момента - пълна пустота. И хората вече усещат самоизяждането от вътре, което ги влече заради лошия живот. И става много пусто", обобщава пред "Труд" актьорът Мариус Куркински. "Това грабене на пари, това крадене, това унищожение на народа, и то с такава, много силна, видима омраза - не е ли преднамерено?! Всичко това е програмирано, всичко е парцелирано", смята Куркински.

Пред "Новинар"Възхищавам се на талантливи и можещи българи, които не се страхуват да заявят гражданската си позиция. Те би трябвало да бъдат модел за подражание на младите. За жалост у нас ценностите са подменени и във фокуса на вниманието са компрометирани и даже корумпирани типове. Дано плъхът да не успее да изгризе и последните острови на човечност и уникална идентичност, за да не се удави българинът в това море от посредственост и малокултурие, което се шири наоколо. То и в глобален аспект светът е в лапите на духовната пустота. Дано успеем да оцелеем!"

"Скотланд ярд иска да види всичките снимки от филма ми за Георги Марков", е заглавието над интервю в "24 часа" с Клаус Дексел, сценарист, продуцент и режисьор. "Беше трудно да се намерят пари за този филм. Това означаваше, че трябва да направя тази история атрактивна и за зрителите в Германия и Франция, а и въобще от Запада, трябваше да погледна от перспективата на Запада, да насоча по-силно вниманието върху западното участие в този случай, да разказвам много точно и в детайли, за да могат хората тук да разберат предисторията и взаимовръзките на този изключително заплетен и комплексен случай както от перспективитена онова време, така и в контекста на днешния ден. И от съвременна гледна точка особено любопитно е, разбира се, ролята,която са играли в този случай западните тайни служби, както и фактът, че един от предполагаемите съучастници живее в неизвестност от 1993 г. някъде в Европа", разказва Дексел.

Междувременно "Новинар"Вълкът на Уолстрийт". 23-годишният Георги Лалов влиза в ролятана брокер, а заедно с него ще видим и звезди като Леонардо ди Каприо, Матю Макконахи и Джона Хил, анонсира на първа страница "Новинар". Лентата трябва да излезе по кината през 2014 г., но вече предизвика голям интерес.

За "Телеграф"Киното е най-силното изкуство, всички млади хора се формират в голяма степен в интернет пространството и комуникацията. Не се е появил елементът, който може да измести основата на изграждането и формирането на съзнанието на младите по-силно от киното. Защото те сега книги не четат."

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати