19 Април 2024 г. Петък

Икономисти: Заем, след заем, но идва Виденова зима!

2013-10-04 10:12:12

България ще преживее нова жанвиденова зима заради финансовата политика на кабинета "Орешарски" – това прогнозираха двама икономисти с различни политически убеждения – левият Кольо Парамов и десният Евгени Кънев.

Пред bTV те изразиха единодушното си мнение, че правителството продължава да провежда популистки мерки, за да си купува подкрепа.

"БСП не разбира какво е състоянието на бюджета и възможностите на държавата. Това, което прави, е пълен популизъм", коментира Парамов.

 

"Виждам едни панически действия – въпреки недоброто положение на публичните финанси, се виждат едни меко казано популистки мерки за купуване на подкрепа", съгласи се и Евгени Кънев от Реформаторския блок.

Според Парамов предстоящата зима ще бъде "малко по-зле от Виденовата", когато хранителните продукти изчезнаха от щандовете, инфлацията достигна много високи нива и доведе до фалита на множество банки.

"Просто ще има друго име и същите характеристики", прогнозира и Евгени Кънев.

"Цели два месеца говорихме, за да вземем 1 млрд. заем, а за седмица, без да се е говорило, финансовият министър ще вземе още 700 млн. лв. До декември ще вземат още 1 млрд. лв., през януари ще им трябва още един", пресметна Парамов.

По думите му премиерът Пламен Орешарски не си дава сметка какво го чака и ще продължава да взема заеми.

Парамов обясни, че парите за коледни добавки, за които социалният министър Хасан Адемов заговори отново през тази седмица, са най-малкият проблем, който кабинетът трябва да решава, и даде пример с тежката ситуация в здравеопазването.

"Икономиката, която трябва да връща заемите, не се подобрява. Когато безработицата започне да расте, има голяма опасност всички да дойдат в София и тогава възможността да се управлява ще бъде изчерпана", заключи Евгени Кънев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати