19 Април 2024 г. Петък

България ще загуби 40% от работната си сила до средата на века

2013-10-03 11:17:55

При запазване на настоящите демографски тенденции до средата на века България ще загуби 40 процента от работната си сила, предупреждава в доклад Световната банка.

В документа, който е посветен на тенденциите в глобалната миграция, Банката призовава българските власти да извършат реформи на трудовия пазар, в сферите на образованието, здравеопазването и бизнес климата с цел страната да привлече повече имигранти, като същевременно намали отлива на работна ръка.

През тази година страните от развиващия се свят ще получат 414 милиарда долара от своите емигранти - с 6 процента повече в сравнение с 2012-та.

Близо 500 000 българи на възраст между 55 и 64 години са били извън работната сила и извън пазара на труда през 2012 година, съобщава пък Евростат. В европейски мащаб икономически неактивни са били 40 на сто от мъжете и 55 на сто от жените в тази възрастова група, предаде БНР, цитирано от Стандарт нюз.

Като цяло, неактивни през миналата година у нас са били 3 милиона души, като пенсионерите са били по-малко от половината. Жените, които са били икономически неактивни, са били около 1,7 милиона, а мъжете - около 1,3 милиона, отчита статистиката. По естествени причини най-многочислена е групата на неактивните българи на 65 и повече години, тъй като в България има над 1,3 милиона пенсионери.

По данни на Евростат във възрастовата група 55-64 години - около 40 на сто от мъжете и 55 на сто от жените в ЕС са бездействали и са били икономически неактивни през 2012 г. Анализът на Евростат разглежда структурата на икономически неактивното население в ЕС и причините, поради които около 8 млн. европейци нито са заети, нито безработни.

Европейската статистика отчита, че за едно десетилетие, въпреки икономическата криза, делът на неактивните лица в общия брой на населението в трудоспособна възраст е намалял - от 31,4 на сто през 2002 г. - до 28,3 на сто през 2012 г. Това отговаря на около 8 милиона неактивни европейци в трудоспособна възраст, допълва БТА.

Според данните на Евростат - най-неактивни икономически в групата 55-64 години са мъжете в Словения (56%), Унгария (53%) и Белгия (52%). Най-нисък е този процент сред мъжете в Швеция (29%) и Германия (26%). Жените на 55-64 години са най-неактивни в Малта (83%), Словения (73%) и Гърция (70%). Най-ниски показатели в тази възрастова категория сред дамите са отчетени в Швеция (27%), Естония (35%) и Финландия (38%).

Забелязва се тенденция за намаляване на неравнопоставеността между половете в областта на трудовата заетост на хората между 55-64 години, отчита Евростат. Докато делът на хората извън работна сила през 2002 г. е бил 16,4 на сто - през 2012 г. спада до 12,4 на сто. В някои скандинавски страни разликата в половете е под 7 на сто, но в Малта е над 30%, в Италия - над 20%, в Гърция - 19%, сочи европейската статистика.

Пенсиониране е основната причина, посочена от мъжете между 55-64 г. за това, че са извън пазара на труда - около 23 на сто от мъжете в ЕС на тази възраст са пенсионери. Втората основна причина за неактивността им е заболяване или увреждане - това са 8,5% от мъжете в ЕС. Пенсионирането е причина за бездействието на 27 на сто от дамите между 55-64 г. в ЕС. Лични или семейни отговорности са причина за 7 на сто от жените в ЕС между 55-64 години да не работят, а за около 8 на сто от тях - заболяване или увреждане.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати