Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Ноем 12
Начало arrow България arrow Университетите бълват безработни и негодни кадри

Университетите бълват безработни и негодни кадри

  Print E-mail
2013-10-03 10:18:24
източник: dnes.bg

Половината от младите висшисти са заети с нискоквалифициран труд, констатира "Сега". Приемът в университетите се прави формално и без анализи на реалните потребности на пазара, показа одит на Сметната палата. С една дума - българските университети произвеждат безработни или непригодни за пазара на труда кадри.

Само 5% от средните училища в страната пък имат щатни лекари и в тях заплащането се осигурява от родителите, пише "Дума". По думите на председателя на Съюза на работодателите в системата за народната просвета Самуил Шейнин медицинските сестри в училищата са 1200, а са необходими още300, за да се покрие изцяло медицинското обслужване на учениците. Вестникът продължава здравната тема с новината, че кабинетът подготвя първите стъпки за децентрализация и демонополизация на здравната каса. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова в рамките на блицпарламентарния контрол.

Данъчните облекчения за млади семейства с ипотечни кредити остават, като те вече ще важат и за чуждестранни лица, информира същият вестник. Това е резултат от приетите промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Допълнителният разход за бюджета ще бъде 3 млн. лева, конкретизира след заседанието на МС зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Изданието припомня, че облекченията бяха под въпрос, след като Европейската комисия ги разкритикува като дискриминационни, тъй като се разпростирали само върху българските граждани.

Новата власт обмисля формулировка, с която да сезира прокуратурата за изхарчените 1,4 млрд. лв. от здравни вноски, предвидени за т.нар. втори стълб на осигуряването. Те стояха като резерв и бяха използвани за други цели при предното правителство. Прехвърлянето стана по идея на вицепремиера Симеон Дянков, припомня "24 часа". С формулировката за прокуратурата са се заели юристи от всички парламентарни групи. Казусът бил сложен, тъй като предишните управляващи с поправка в Закона за бюджета записали, че парите на касата са част от консолидирания бюджет. 

Банки стават строители, констатира от първа страница "Труд". За да не понесат тотална загуба от провалени кредити с недовършено строителство редица трезори дострояват апартаменти и бизнессгради в най-големите градове на страната. 

Ежедневникът продължава икономическите си новини със заключението, че бюджетът пак е под натиск. Ситуацията с приходите в хазната е смущаваща въпреки актуализацията, причината - заради връщане на ДДС. Рано е да се прогнозира дали има опасност от втори ремонт на финансовия план за тази година. Още повече вчера стана ясно, че България ще тегли нов заем от Германия, след като кабинетът упълномощи финансовия министър Петър Чобанов да предприеме необходимите действия за поемането на дълга, който ще възлиза на 360 млн. евро.
 
"Оланд приключи полемиката за ромите", пише "Дума" и допълва, че президентът на Франция е поискал от министрите да спрат изявленията от страна на властта относно ромите във Франция. 

Цифровизацията на телевизионния ефир се оказа тотален, но за сметка на това скъпо заплатен с парите на данъкоплатците провал, твърди "Сега". Колкото и да се опитват висши държавни чиновници да прикриват този факт, с всеки изминал ден той ще добива все по-ясни очертания. Почти година след като бе съобщена дата за окончателното спиране на аналоговия сигнал и след месеци на някакво подобие на реклама стотици населени места в страната са не "бели", както ги определят, а направо "тъмни" петна за безплатната дигитална 
телевизия.

"Труд" конкретизира - цифрова ефирна телевизия не могат да гледат 279 836 души на територията на страната. 

Основна тема за ежедневниците е оцеляването на кабинета на Пламен Орешарски след първия вот на доверие, както и запазването на поста на Михаил Миков.

Другият резултат от вота бе признанието за решаващата роля на "Атака", като Волен Сидеров не пропусна да Атака" я няма за четири дни и държавата ще се срине. Изводът е - пазете ни като стайно цвете, защото без нас държавата се срива!"

"ГЕРБ помага на "Атака" да е стайно цвете!", заявява в интервюто за "Труд" депутатът от Коалиция за България Кирил Добрев.

Темата продължава на страниците на "Дума", където депутатът от БСП Георги Анастасов характеризира вота като "невиждан политически цирк в НС, разигран от ГЕРБ". "Престъпление е да се губи време за вотове и оставки, когато хората вече едва свързват двата края", смята депутатът.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?