25 Април 2024 г. Четвъртък

След "клизми" и 3 часа дебати - Миков остава шеф на НС!

2013-10-02 18:16:21

Михаил Миков остава председател на парламента. След люти дебати в продължение на три часа в крайна сметка искането на ГЕРБ за предсрочното му освобождаване не мина.

191 депутати гласуваха решението, внесено от опозицията. От тях 82 от ГЕРБ гласуваха „за” искането си, 110 от БСП и ДПС бяха „против”, а от „Атака” нито се включиха в дебата, нито в гласуването.

От ГЕРБ обвиниха Миков, че е нарушил правилника за дейността на Народното събрание, както и Конституцията, след като на 26 септември накара квесторите да преброят присъстващите в зала депутати и така установи, че има кворум, въпреки че народните представители от партията на Бойко Борисов отказаха да се регистрират, за да се провали заседанието, на което трябваше да се обсъди внесеният от тях вот на недоверие срещу правителството.

Тогава депутатите от „Атака” бяха в Брюксел, а народните представители от БСП и ДПС са под 121, колкото е необходимо, за да има кворум.

Йордан Цонев от ДПС упрекна, че поведението на ГЕРБ е било „безумен ход”.

„Не мога да си го обясня. Това е с един-единствен аргумент – това правителство зависи от волята на „Атака”. Когато ГЕРБ зависи от „Атака”, това е добре, когато е друг - това не е добре. Шизофреници ли сте като политици, това е шизофренно поведение”,  разкритикува той.

„Квесторите броиха народните представители като глава добитък, всеки носи име, ако на вас не ви е обидно в лявата половина, на нас ни е обидно и точно за това считаме, че не следва да заемате най-високата трибуна в парламента, даде тон на атаката към Миков Десислава Атанасова от ГЕРБ.

След нея съпартиецът й Красимир Ципов прибави и аргументи, че Миков е нарушил Конституцията.

„В злополучната нощ на белия автобус се поставихте над правилника и Конституцията, като направихте апел към народните представители да не идват на работа, дължите отговор на това. Вие не вземате самостоятелни решения, подават Ви ги от някъде другаде и Вие ги изпълнявате. Непрекъснато получавате лакти в ребрата от едната страна и ритане по кокалчетата от другата и това Ви пречи да взимате правилни решения”, коментира Ципов.

Депутати от левицата обаче защитиха шефа на парламента с аргумента, че заседанията на парламента се водят от него стриктно според разпоредбите в правилника.

 

Красимир Янков от БСП обяви, че след като от ГЕРБ сами са си признали, че са си били в залата, се обезсмисля дебатът. Темата се разводни и премести на друга плоскост, когато Илия Баташки  от БСП спомена червеното родословие на депутата от ГЕРБ Ирена Узунова.

„Генетично човек не може и не бива да се отказва от своя генотип. Вие бихте могли добре да защитите председателя и още малко ви трябваше да го направите. Нека да не изпадаме в ситуация, при която санитарят се объркал и отишъл да лекува диария с клизма”, заяви той. Тя му отговори, че се гордее с рода си, но нищо не трепва в душата й, когато говори за политиката на левицата.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също защити Миков и настоя, че след като депутатите от ГЕРБ са били физически в зала, не могат да искат предсрочното му освобождаване.

„Единственото, което стои зад искането Ви, е политическото отчаяние, което изпитване през последните сто и няколко дни. Единственото, което ви остава, е да осъзнаете опозиционния си статут, всичко, до което се докосвате, в миг се разрушава и мисля, че вие не заслужавате логото от предизборната си кампания „Градим България”,  защото повече заслужавате „Рушим България и нейната демокрация”. Докоснахте се до протеста и той вече бе друг, напът сте да го унищожите, със заканата за серия от вотове на недоверие ще убиете и този лост на опозицията”, отсече Местан.

Данаил Кирилов от ГЕРБ пък беше категоричен, че няма значение физическото присъствие в пленарна зала, защото волята на депутатите дали да участват в дебат и гласуване е важна.

Въпросът за физическото присъствие скара пряко и Лютви Местан и Красимир Велчев от ГЕРБ. „Разликата между човека и предмета е в това, че той има дух, вяра и воля. От „Атака” също правят разлика между тяло и дух – били в Брюксел тялом, но духом били тук. Присъствието на народен представител в зала е политически акт, а дали ще се регистрира е политическа воля”, обясни Велчев.

Той заяви също, че няма „бивши комунисти или агенти, всички са настоящи”. „Ако е вярна тезата Ви, че няма бивши комунисти, „мама миа”,  това означава, че има десни лидери комунисти. Ако няма - сетете се кой ви е лидер”, отговори му Местан.  

След тази реплика дойде и признание от страна на Велчев.

„Аз също бях член на тази партия, но мен ме изключиха, защото не търпях всичко, което правеха партийните секретари, с една дума комунистите, имаше голяма разлика тогава, нямаше начин да станеш пилот, ако не членуваш в тази партия, никой не те питаше, нямаше право да си пилот или да пътуваш в чужбина, ако не си член или доносник”Днес дебатирахме с хора, които не можаха да разберат дали са присъствали на заседанието и дали са участвали в него”.

„Ако внасяте всяка седмица вот на недоверие, а през другата седмица искате оставката на председателя на парламента, ще имате какво да правите до лятото, но с това ли искате да сте запомнени като опозиция”, обърна се той към ГЕРБ.  

Михаил Миков от своя страна призова опозицията да се държи отговорно, защото тя също има задължения в парламента.

„Критиките към ръководството на НС не са от вчера, но ние успяхме, въпреки критиките, да конституираме Народното събрание и то да работи”, защити се той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати