25 Април 2024 г. Четвъртък

Престъпността скочила в районите с бежанци, призна Йовчев

2013-10-02 18:15:16

Има покачване на престъпността в районите, които се настаняват бежанци. Това призна вицепремиерът Цветлин Йовчев по повод бежанската вълна от Сирия по време на блиц контрола в парламента.  

Той обясни, че в тези райони е засилено полицейското присъствие, на места до три пъти. 

Има опасения за настъпване на хуманитарна криза. В никакъв случай не бива да пренебрегваме рисковете от навлизане на лица, свързани с терористични организации или изповядващи радикален ислям, заяви още Йовчев. 

Той отчете, че са налице здравни и социални рискове. Възможно е да възникне напрежение на местата, където се настанят бежанците, както и промяна на криминогенната обстановка.

 

Имаме активна работа по отношение на откриването на нови места за настаняване на бежанците, обясни Йовчев. Капацитет вече е увеличен, сега се търсят места за още 1500 души. Прави се всичко възможно да се минимализират здравните рискове. Осигурени са здравни екипи, ваксинации и необходимите прегледи, за да не се допусне епидемия, допълни той. 

Актуализиран е националният план за противодействие на тероризма, заяви още Йовчев. По негови думи екипи на ДАНС и други служби работят активно, за да се предотврати навлизането на съмнителни лица в страната. Възникват социални напрежения на местата, където ги настаняваме, призна още Йовчев.  

По негови думи в момента се работи активно и с международните ни партньори. Той обясни, че страната ни най-вероятно ще успее да получи средства за справяне за ситуацията с бежанците. Ще получим помощ, но още не се знае каква, отбеляза Йовчев. 

МВР провежда срещи и консултации и на двустранно ниво със страни членки на страни от ЕС. Това може да се изразява поемане на част от потока, обясни вицепремиерът и вътрешен министър. 

Ще направим всичко възможно рисковете да бъдат минимализирани. Скоро ще изготвим пълен доклад за всичко, което сме извършили, проблемите, които намираме, и мерките, които сме предвидили, заяви Йовчев и допълни, че той ще бъде представен в Народното събрание. 

По думите на вътрешния министър действително трябва да се работи и по интеграцията на вече получилите статут на бежанци. Той пое ангажимент да се работи и с НПО-тата. 

Вицепремиерът уточни, че Червеният кръст вече набира средства, а Червеният полумесец също ще се включи с помощ.

 

5222 са бежанците в страната към края на вчерашния ден, заяви по-късно пред журналисти Цветлин Йовчев. Той отново повтори, че се прави всичко необходимо, но ако бежанците продължат да прииждат, до края на годината те могат да струват на държавата около 30 млн. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати