Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Фев 21
Начало arrow Политика arrow Един път спечелете вот и тогава давайте акъл, разлюти се Борисов

Един път спечелете вот и тогава давайте акъл, разлюти се Борисов

  Print E-mail
2013-10-02 13:00:17
източник: dnes.bg

Вотът на недоверие успя да вкара в спор лидерите на БСП, ДПС и ГЕРБ. За пореден път те не можаха да се разберат по въпроса кой е победител на изборите, след като правителството се подкрепя от БСП и ДПС, а всъщност ГЕРБ има най-много депутати.

„Истинските мотиви за вота на недоверие са делегитимацията на парламента”, пръв упрекна лидерът на левицата Сергей Станишев, който поиска обяснение на отрицателния си глас на вота на недоверие.

Според него в мотивите и поведението на ГЕРБ е проличало разбиране за това каква е работата на опозицията.

„Цитирам лидера на ГЕРБ – работата на опозицията е да пречи на работата на парламента и на правителството. Истинските мотиви нямат нищо общо с функционирането на Министерството на инвестиционното проектиране. Истинските мотиви са делегитимацията на парламента”, скочи Станишев.

Той добави, че само неуважението към институциите дава сила на парламентарната група на ГЕРБ.

„Имаме нужда от опозиция и тя трябва да бъде подкрепена, за да бъде работеща и да има смисъл. ГЕРБ трябва да работи като конструктивна опозиция. Моето гласуване „против” е косвена подкрепа за конструктивната опозиция”, заяви Сергей Станишев.

Изказването му ядоса бившия премиер Бойко Борисов и той му отговори, че не може да си представи човек да говори за наглост и да се държи като партия, спечелила изборите, след като това не е така.

„Народът постави ГЕРБ за първи път в новата история като първа политическа сила. Когато ни победите, г-н Станишев, на избори, тогава ще застанете тук, сега вие управлявате тук благодарение на някакви трикове, заяви Борисов.  Когато спечелите избори, тогава ние ще останем опозиция и ще бъдем градивни, спечелете един път избори и тогова излизайте и ни давайте акъл”.

Според него лидерът на „Атака” Волен Сидеров е напълно прав, когато казва, че без него правителството на Пламен Орешарски и този парламент няма да ги има.

„Така че сега, като ви питат защо БСП и ДПС управляват, вие трябва да отговорите”, призова той.

 „ДПС гласува против вота не само защото подкрепя кабинета на Пламен Орешарски и неговата програма, а защото с този вот на недоверие с мотивите, с които е внесен, с процедурата, по която се движеше, парламентарната опозиция всъщност отбеляза падението не на парламентаризма, а на една парламентарна опозиция”, упрекна от своя страна и лидерът на движението.

Според него има само едно обяснение „за инак необяснимото поведение на партията и за лидера й”.

„С цялото си поведение те казват „защо ни взехте властта, как си позволихте да ни вземете властта?”. Нито БСП, нито ДПС, нито „Атака, нито която и да е друга политическа сила отне властта на ГЕРБ,  тя беше отнета от българския избирател и ако някой е виновен за това, то вината е в самите вас, първо загубихте в миналия парламент доверието на "Синята коалиция", после на „Атака”, заяви още Местан.

„Аз знам, че тази тема е много болезнена за ГЕРБ, защото те имат една идеологема - това е зависимостта на кворума от „Атака”. Ако днес кворумът зависи от „Атака”, то нека да кажем, че цялото управление на ГЕРБ зависеше от „Атака”, докато не купихте независимите народни представители. Тази истина днес лъсна и на тема „Атака” единственото, което могат да направят лидерите на ГЕРБ, е да сведат глави и да замълчат”, добави той.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Има достатъчно основания да се смята, че има акт на корупция." Това заяви пред Нова телевизия Александър Симов от БСП.Той подчерта, че няма как записът да бъде манипулиран ...
  Новини ГЕРБ са в паника, така че твърдят неистини и глупости. Те са уплашени и усещат, че концертът свършва и си отиват. Това заяви пред bTV заместник-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов по ...
  Новини "На мен лампи ми светят винаги, режисьор съм и се занимавам с всичко. Интересува ме мръсотията и ми се налага да се занимавам с нея като човек". Това заяви пред bTV министърът на културата ...
  Новини Конкурсът по избор на изтребители беше опорочен. Това заяви президентът Румен Радев след тържествения водосвет за Богоявление пред Паметника на незнайния воин."Настоявах да се спази процедурата ...
  Новини Европредседателството, както и добрата икономическа конюнктура по света са създали предпоставки за една добра политическа година, но въпреки това есенният политически сезон у нас беше маркиран ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?