27 Април 2024 г. Събота

Най-малко учим чужди езици сред европейците

2013-09-28 11:32:48

Българите се очертават като нация, която най-малко изучава, владее и ползва чужди езици, сочи изследване на Евростат за тенденциите при изучаването на чужди езици сред страните на ЕС.

От трудоспособните българи на възраст 25-64 години - едва 39 на сто са дали положителен отговор, че владеят и ползват поне един чужд език при средно 66 на сто по този показател в ЕС. Най-нисък интерес към владеенето и ползването на чужди езици в ЕС е регистриран в Унгария - едва 37 на сто от трудоспособните унгарци си служат с поне един чужд език.

За сравнение - сред нашите съседи в Румъния 74 на сто от възрастните ползват и владеят чужд език, в Сърбия - 63 на сто, а в Гърция - 58 на сто.

Испанците /51 на сто/, гърците /58 на сто/ и французите /59 на сто/ са в средата на класацията на ЕС относно ползването на чужди езици. Най-висок дял на хората в трудоспособна възраст, които владеят и ползват чужд език е регистриран в Люксембург - 99 на сто, Литва /97 на сто/, Латвия /95 на сто/, Дания /94 на сто/ и Словения /92 на сто/.

В изследването е отбелязано още, че от българите на възраст 25-64 г., които ползват английския като основен чужд език - едва 20 на сто го владеят професионално, 35 на сто го ползват свободно, а 45 на сто са декларирали, че го ползват слабо.

Най-високо професионално владеене на английски език сред хората на възраст 25-64 години е регистрирано в Люксембург - 77 на сто от владеещите езика, Латвия /68 на сто/, Малта /53 на сто/ и Литва /47 на сто/.

Най-ниско е владеенето на английския език в тази възрастова категория се отчита в Италия /едва 10 на сто/, Франция /13 на сто/ и Германия /16 на сто/.

В публикуваните данни на Евростат за езиковите умения на учениците България заема сравнително предно, но не и челно място със 79 на сто от подрастващите, които изучават най-популярния английски език.

Английският език очаквано е номер 1 в предпочитанията на учениците от Малта и Австрия, където той се изучава на 100 процента от всички. В Испания и Италия английският е предпочитан от 99 на сто от учащите се, в Гърция - от 97 на сто, Хърватия - 95 на сто, Франция - 93 на сто, Полша - 91 на сто и др.

Като цяло 83 на сто от учениците в началното и средно образование в ЕС изучават английски език, както и 94 на сто от учениците в горните курсове.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати