19 Април 2024 г. Петък

Консултантът Манчев: Проектът "Белене" не е консервиран!

2013-09-26 09:31:34

Енергийният консултант Богомил Манчев, чиито офиси бяха сред обискираните от прокуратурата, ДАНС и МВР заради АЕЦ "Белене", обяви, че не е обвиняем, а свидетел по разследването.

Пред Нова тв той сподели, че следователи отново са посетили централния му офис, като иззели запечатаната от разследващите каса, в която имало оригинали на документи на фирмата му "Риск инженеринг".

"Бях призован като свидетел, но не са ми задали нито един въпрос. Прегледаха всички документи в присъствието на мои колеги и си заминаха", допълни той.

 

Миналата седмица стана ясно, че плащанията по проекта за втората ни атомна централа не са били спрени дори след официалното прекратяване на градежа на "Белене".

Днес Манчев направи опит да отговори на въпросите потъват ли по милион евро месечно за "Белене" и кой иска да го измести от енергийния бизнес.

Към 6 млн. евро месечно са били изразходвани преди замразяването на ядрения проект в продължение на няколко месеца, пресметна шефът на "Риск инженеринг".  След спирането му обаче сумата е намаляла до малко под 1 млн. евро.

По думите на Манчев дори в момента проектът за втора българска ядрена централа не е консервиран. Даже в момента се правел опис на състоянието на 40 обекта на площадката в "Белене".

Консултантът обясни, че решенията на Министерския съвет и Народното събрание не спират изпълнението на търговските договори с подизпълнителите.

За целта било необходимо писмено разпореждане на съответното министерство, което отговаря за централата, каквото не е постъпвало във фирмата му. 

"Народното събрание не забранява нищо. Това е доста удобна спекула", нястоя Манчев, който подозира, че е жертва на политическата конюнктура в страната, сътворена от управляващите.

"Тези хора, които стоят 100 дни на улицата, трябва да получат някой, когото да дъвчат – политическо лице, юридическо лице...", допълни той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати