20 Април 2024 г. Събота

Има ли нередности в банковия сектор и кога ще се намеси държавата?

2013-09-26 08:01:56
Бизнесменът Любомир Симеонов сигнализирал институциите, че го рекетират, но жалбите му били подминати с мълчание

 

Стойко Стоянов

57-годишният бизнесмен Любомир Симеонов, който вчера застреля показно в центъра на Бургас шефката на дребно банкиране към бургаския клон на "Уникредит Булбанк" Павлина Йовчева, е бил изнудван нагло в продължение на месеци от шефове на банковата институция. Това разкрива самият убиец в поредица от жалби, които е изпращал търпеливо до различни институции в страната, включително и до ръководството на "Уникредит Булбанк" в София. Всички те обаче са останали без отговор и никой не е обърнал внимание, и не е реагирал как лакоми чиновници провалят успешния бизнес на един предприемач.

Любомир Симеонов от 12 години развива успешно фирма „Ветоника” ЕООД, която е регистриран в Бургас и се занимава със събиране и износ на билки. През май миналата година бизнесменът печели европейски проект по мярка 123 за развитие на селскостопанските райони, на стойност 2 200 000 лв., с одобрена субсидия от фондовете на ЕС за 900 000 лв. и разкриване на 27 нови работни места. Месеци преди да подпише договор с Държавен фонд "Земеделие" фактори от Карнобатския и Бургаския клон на "Уникредит Булбанк" (УКБ), които обслужват фирмата на Симеонов започват настъпателно да го притискат да смени фирмата, която ще изпълнява строителната част по проект с друга посочена от тях. Бившият военен отказва да се вслуша в „съветите” на банкерите и от там започват проблемите му, които довеждат и до кървавата драма.

„Вече имах сключен договор за изпълнение по проекта с фирма „ Топстрой Декор” ООД – Сливен. През месеците октомври и ноември 20011 г. тогавашният директор на УКБ, гр. Карнобат Веселин Желев (сега пенсионер) на три пъти е идвал при мен, за да оказва натиск да сменя строителната компания с посочената от него „Партньори – АТ” ЕООД.

На 8 май 2012 г. директорът на УКБ – гр. Бургас Павлина Йовчева ми казва, че трябва да помисля за смяна на строителната компания и фирмата за строителен надзор. До края на същия месец и директорът на УКБ – гр. Карнобат Таня Колева  както и мениджърът на „Бизнес клиенти” Христина Кацарова ми поставиха същото условие: „Любо, нищо няма да направим, докато не смениш строителя с „Партньори – АТ” ЕООД. След моя отказ да сменя строителната компания ми бе отказано финансиране на проекта и ми бе заявено от Димитър Пенков, старши мениджър в централата на УКБ, че

до две години фирмата ми ще бъде заличена

от регистрите”.

Това признание арестуваният Любомир Симеонов е документирал в изложение от 11 март тази година до председателя на Арбитражния съд при Българска стопанска камара проф. Огнян Герджиков (ТУК виж жалбите на убиеца). Оказва се, че през последните месеци жалби с подобно съдържание той е изпратил с надежда и до прокуратурата, министерствата на финансите, икономиката, труда и социалната политика, включително и до ръководството на "Уникредит Булбанк" в София.

Faktor.bg получи уличаващите документи от негови близки. Във всички от тях бизнесменът посочва категорично и името на застреляната Павлинка Йовчева като запозната и част от схемата за смяна на строителната фирма.

В жалбите си Симеонов обвинява още банката, че след собствена проверка установил, че голяма част от финансираните инвестиционни проекти от "Уникредит Булбанк" в регион Бургас, както и ремонтите на филиалите на самата финансова институция се изпълняват от фаворизираната фирма „Партньори – АТ” ЕООД.

Притисканият бизнесмен проговаря и за други нередности при работата си с "Уникредит Булбанк". Според него фирмата му „Ветоника” има подписани четири договора за кредити с УКБ, като в тях и анексите има некоректни, неясни и подвеждащи данни.

„В Договор №663271А/29.06.2011 г. положеният подпис не е на посочения в договора, представляващ банката Веселин Желев, а на Павлина Йовчева. Анекси № 1,2,3 и 4 към същия договор са подписани от настоящия директор на УКБ – гр. Карнобат Таня Колева, която няма такива правомощия. При подписването на Анекс №3, пълномощното е било с изтекъл срок. В други анекси пък не са посочени конкретни суми”, жалва се пред институциите Симеонов. Той посочва, че през времето, докато банкерите го разиграват и изнудват, отпускат безпроблемно кредити на много по-малки и с незначителна дейност и оборот фирми. Вместо съдействие Симеонов получава

нов удар под кръста

- в началото на тази година дружеството му „Ветоника” е показана от обслужващата банка на загуба, а собственикът твърди, че за  първите три месеца е имал 130 хил. лв. оборот.

„Целта на това действие на УКБ е да не се финансира дружеството ми от други банки и да се доведе до фалит”, констатира Любомир Симеонов.

В изложенията си до институциите без заобиколки и в прав текст той пише: „...обвинявам в злоупотреба със служебно положение: Павлинка Йовчева – регионален директор на "Уникредит Булбанк" , гр. Бургас, Веселин Желев – бивш директор на филиал на банката в гр. Карнобат, Станка Атанасова – регионален риск-мениджър гр. Бургас, Таня Колева – директор на филиала на банката в гр. Карнобат, Екатерина Кирилова – директор на централата на "Уникредит Булбанк".”

Докато се опитва да получи финансиране по европейския проект и комуникира с банковите служители, Любомир Симеонов установява , че от клона на "Уникредит Булбанк" - Бургас непозволено изтича информация за важни параметри от бизнес начинанието му към конкурентни фирми. Сигнализира за безобразието централата на финансовата институция в София, но предупреждението му отново остава без отговор и реакция.

„Похарчихме над 100 хил. лв. за да изготвим и защитим проект за над 2 млн лв. и спечелихме субсидия от 900 хил. лв.

Вие не уважавате нашите пари,

как искате аз да се грижа за парите на банката. (На какъв % са обезпечени кредитите на дружеството и на какъв % са обезпечени заложените ви „бомби” от филиала в региона?), пита в едно от последните си писма до централата на "Уникредит Булбанк" Любомир Симеонов.

Според източници от разследването убиецът на Павлинка Йовчева вероятно е станал жертва на корупционна схема, при която фактори от обслужващата банка прибират комисионните си за отпуснат заем не от кредитополучателя, а от посочена близка до тях фирма, която става изпълнител на услуги към фирмата на кредитополучателя. Така чрез междинната фирма се прикриват следите на даваните рушвети.

Свидетел на драматичната сага на бизнесмена става и известната софийска адвокатка Веска Волева, която преди време спечели първото дело на кредитополучател срещу некоректна банка.

„Преди време Симеонов дойде в офиса ми, изплака си мъката, обясни, че ще му вземат бизнеса, а няма никакви възможности да отреагира. Човекът беше в състояние на ръба на нервна криза, в такъв безизходица, че си предлагаше част от фирмата, за да излезе от тези батаци. Разбрахме се да се върне и да се опитаме да му помогнем, но явно е затънал в проблемите и до нова среща не се стигна”. Това разказа пред Fdktor.bg  адвокат Волева.

Тя е категорична, че до скоро клиенти на банки, заплашени от фалити или с отнето и продадено на безценица имущество, се самоубиваха, а сега

вече показно убиват банкери

„Политиците трябва да се стреснат от случващото се, но те се страхуват да видят проблемите пред обществото. Малкият и среден бизнес, и потребителите се източват безогледно, притискат се до стената от банките със законите, които бяха поръчани от тях на народните представители. Сега вече финансовите институции няма защо да се прикриват, няма защо да бъдат честни, на тях априори са им дадени възможности да притискат и да печелят от клиентите, без да им дават обяснения.

Правителство на Орешарски обяви в програмата си, че ще защити потребителите и бизнеса от привилегиите на банките, но постепенно започна да отстъпва от тези намерения, явно притиснато от някои фактори. Медиите също мълчат срещу банките и целият проблем се замазва и потулва.

За разрешаването на проблемите на помагат и сладникавите изявления на „калинката” Левон Хампарцумян, шеф на „Уникредит Булбанк” и председател на Асоциацията на търговските банки. Инженерът, представящ се за банкер, избягва всички неудобни теми за терора на банките и говори общи сладки неща. 

Трагедията в Бургас с изнудването на Любомир Симеонов не е изолиран случай. Такива са стотици, но не им се дава гласност. Ако нямаше това показно убийство, за тази сага  обществото също нямаше да чуе. Обвиненият вече бизнесмен има нужда от защита и върху неговият казус не трябва да се гледа едностранчиво, а да се анализират и отстранят причините, които доведоха до тази война между банки и клиенти”, категорична е адвокат Волева.

Килърът на банкерката вече е обвинен за предумишлено убийство. Пред разследващите Симеонов е признал, че е планирал покушението. Заявил е, че иска да остане в ареста и да понесе отговорността за извършеното, но е настоял случаят да придобие максимална гласност, за да се разкрие порочната система, по която работят банките.

Кървавата драма в Бургас е нагледна илюстрация за  задкулисните машинации между клиенти и банкери, но и как финансирането на европейски проекти се превръща в средство за рекет и изнудване на бизнеса.

Демонстративното убийство на банкерката  Павлинка Йовчева е било предизвестено и е можело да бъде предотвратено. Но безхаберието на институциите и оставените без последствие десетки жалби от Любомир Симеонов са причината да бъде натиснат фаталният спусък.

източник: faktor.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати