29 Март 2024 г. Петък

ГЕРБ стъпиха накриво с вота на недоверие, смята Миков

2013-09-25 08:25:11

Готвеният от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета "Орешарски" няма как да успее, изрази мнение председателят на парламента Михаил Миков.

"Мотивите са несъстоятелни. ГЕРБ ще се опитат да търсят отговорност в парламента за нещо, което е перспектива на политика, която е изключително необходима за България. Защото в предишния програмен период ние изгубихме доста време в проектиране", посочи той в интервю за БТА.

По думите на Миков вот на недоверие се внася за търсене на политическа отговорност за реализирана политика, а новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране тепърва започва своята работа. Опозицията направи стъпка "накриво" като избра точно тази тема, обяви председателят на парламента.

Той все пак похвали ГЕРБ за завръщането на партията в парламентарните комисии. "Дано да е искрено това завръщане, а не от една страна да стоят в парламента, а от друга - да подтикват напрежението по улиците на София", пожела Миков. 

В интервюто той дава и оценка на 100-те дни на кабинета “Орешарски“. "Правителството постигна много и може би необичайната обстановка, в която работи, а тя е меко казана необичайна, го мобилизира. Така че дотук то е успешно и ако продължи да работи със същото темпо, хората скоро ще усетят и по джоба си резултатите от общите ни усилия да облекчим живота им". 

Председателят на парламента коментира и наболелия проблем със сирийските бежанци у нас. България трябва да потърси европейска солидарност за решаване на проблемите с бежанците, изрази мнение Миков. 

Той бе категоричен, че в тази ситуация е нормално страната ни да поиска помощ от ЕС. "С увеличаването на броя на бежанците от Сирия в България възможностите за осигуряване на нормални условия на живот вече се изчерпват", отбелязва председателят на парламента. 

"Вече имахме такива разговори с еврокомисар Кристалина Георгиева и аз, като председател на Народното събрание, и премиерът. В такива времена се проявява европейската солидарност за справяне с проблема", посочи още Миков.

По думите му въпросът за затваряне на границата за бежанците не стои на дневен ред и не трябва сега да се коментира. В момента е по-важно да се потърси европейска солидарност. 

"Границата на България е и шенгенска граница на ЕС и трябва да се ангажира не само национален ресурс, за да се справим и да решим този проблем”

"Нашите партньори в Шенген трябва да си дават сметка, че в тази сложна за малка България ситуация днес ние пазим европейската граница и изпълняваме всички шенгенски ангажименти. И въпреки отношението на някои европейски страни за нашето членство в Шенген ние стриктно изпълняваме шенгенските си ангажименти".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати