28 Март 2024 г. Четвъртък

Няма да има минимален необлагаем доход, заяви финансовият министър

2013-09-24 20:13:24
Социалните партньори не успяха да постигнат съгласие по нито едно от предложенията, които се гледаха днес на редовното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Те обсъдиха възможни промени в данъчните закони, предложени от държавата, както и идеите за семейно подоходно облагане, установяване на минимален необлагаем доход и отпадането на данъка върху лихвите на депозитите. Финансовият министър Петър Чобанов, който участва в заседанието, увери след края му, че въпреки че сега не е постигнат консенсус по тези теми, вратата за дискусии ще остане отворена и догодина. 

Синдикатите и работодателите обясниха, че не са имали време да се запознаят с предложенията на държавата за изменения в данъчното законодателство, тъй като те не са стигнали до тях в необходимия срок. Затова си дадоха време до петък да ги преразгледат, да преработят собствените си предложения и становища, които ще бъдат представени след това пред парламентарните комисии.

Финансовият министър поясни, че става дума за  стимулиране на инвестиционната активност и заетостта; увеличаване на бюджетните приходи. Промени се предвиждат по единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски, по формата на данъчните декларации и за облекчения за изплащане на данъци за финансово затруднените. Предвижда се също въвеждане на механизъм за касова отчетност на ДДС, който беше подкрепен и от синдикатите.

"Поради липса на съгласие предпочитаме да не прибягваме към въвеждане на необлагаем минимум", заяви Чобанов пред журналистите. Такова искане имаха синдикатите, но то не беше подкрепено и от работодателите. "Като цяло имаме опростена данъчна система, която функционира добре. Нашите мерки са насочени към заздравяването й, да видим какво и колко можем да събираме догодина", каза още министърът и обясни, че тогава трябва да се усети заздравяването на данъчната система. 

Няма консенсус и за повишаване на минималната работна заплата. Финансовият министър заяви, че това може да е опция догодина, но не и сега предвид че тази година тя вече се вдигна (от 290 на 310 лв.) 

Не се предвижда тази година да отпадне данъкът върху лихвите по депозитите, заяви още министърът. Той обясни, че приходите от този данък са в порядъка на 90 млн. лв. "Целта е тези средства да се използват и догодина, например за допълнителни средства за образование. Средносрочно стои въпросът дали този данък да не отпадне. Към момента са консумирани по-голяма част от негативите от въвеждането му и ще видим прилагането му и събираемостта по него", каза Чобанов.

Работодателите са против промени в данъчните ставки и промени в подоходното облагане, включително против въвеждането на необлагаем минимум, обобщи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Той припомни също, че от години се говори за промяна в начина на формиране на такса смет, но такива все още не се правят, нито се разписват в данъчното законодателство. Бизнесът настоява таксата да се изчислява на базата на генерираните битови отпадъци, а не спрямо стойност на дълготрайните активи на компаниите, както в момента.

Финансовият министър Петър Чобанов отговори, че към момента от министерството нямат готовност за такива предложения. "Това е част от една по-голяма дискусия, която в края на тази и в началото на следващата година ще водим и с Националното сдружение на общините в България", заяви той.  
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати