16 Април 2024 г. Вторник

Трябва да насърчим икономиката, отсече Орешарски

2013-09-24 20:09:01

Мерките на правителството за създаване на по-добри условия за бизнеса и подкрепата за малките и средните предприятия беше един от акцентите на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски със зам.-председателя на Европейската комисия и комисар по промишленост и предприемачество Антонио Таяни, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът изтъкна решенията на кабинета, с които се облекчава административната тежест. Той отбеляза и промените в Закона за обществените поръчки, които подобряват достъпа на малките и средни предприятия до тях.

Министър-председателят определи като прекрасна инициативата на зам.-председателя на ЕК – да се организират мисии по целия свят, които да търсят възможности за инвестиции и по този начин да се подкрепи европейската индустрия.

„Необходима е реиндустриализация на Европа и на страните членки“, заяви комисар Таяни.

Премиерът Орешарски отбеляза, че това е една от целите на кабинета, която е отразена и в Управленската програма на правителството. „Фискалната стабилност е необходима, но не е достатъчна. Трябва да се насърчават икономиката и растежът. Това е в интерес на фискалната стабилност“, отбеляза министър-председателят.

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева подчерта, че мерките на правителството отчитат ефекта, който те ще имат върху малките и средни предприятия.

„Всичко, което правим, трябва да е полезно за тях“, отбеляза Бобева. Тя добави, че са предвидени и антимонополни мерки, които да насърчат конкуренцията.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обърна внимание на подготовката на Национална стратегия за насърчаване на малкия и среден бизнес

 „За нас е важно предприятията да се насърчат към високотехнологично производство“, отбеляза министърът. Той акцентира върху значението на иновациите и на предприемачеството, както и на обучението на младите хора в тази посока.

 

Комисар Таяни потърси подкрепата на премиера и за друга своя инициатива - за проследимост на произхода на стоките, която е от значение за борбата срещу фалшификатите. Премиерът Орешарски изрази положителна нагласа към инициативата и отбеляза, че това е важен елемент за конкурентоспособността на европейския бизнес.

„Необходимо е да се даде нов живот на управлението на реалната икономика“, каза още комисар Таяни. Той изтъкна, че на заседанието на Европейския съвет през февруари ще бъдат обсъждани именно решения, които ще дадат нов тласък на икономиката.

Таяни изтъкна колко е важно участието на премиера Орешарски на срещата на правителствените и държавни ръководители, за да се чуе стратегията, по която се работи с редица министри от ЕС.

По време на срещата вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова коментира с комисар Таяни необходимостта да бъдат ускорени съдебните процедури, за да се улесни бизнесът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати