29 Март 2024 г. Петък

Не съм се запознала с всички ужаси, дозирам се!

2013-09-24 19:58:04

Министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева обяви, че няма политическа чистка в промените на Управителните съвети на "Академика", Белмекен, Национална спортна база, Българския спортен тотализатор и други.

Георгиева разкри причините за взетите от нея решения на пресконференцията по повод работата на кабинета "Орешарски" в областта на младежта и спорта в 100-те дни управление.

"Смених Управителния съвет на дружество "Академика" първо на 19-и юли, а след това и на 3-и септември и ще обясня защо. Първото ръководство е работило за себе си, а не за спорта. Сложих нов УС, не останах доволна за 45 дни и отново го смених. Искам работа, искам прозрачна политика", каза министър Георгиева.

"Относно Белмекен. Там една порция свинско със зеле струва 12.80 лева. Има 3-4 готвачи, 45 души наличен състав, който е на пансион и пълняемост на базата 20%. Видях един договор с федерацията, в който от базата изискват не повече от две тренировки на ден и не повече от 3 часа. Това не е нормално, ами ако спортистите искат да тренират през нощта. Искам търговските дружества да ми партнират с реална политика", отсече Георгиева, цитирана от БТА.

Георгиева коментира и освобождаването на директора на дирекция "Спорт за високи постижения" (Асен Марков – бел.ред.).

"Поднася ми се папка за поредното финансиране за 55 041 лева за федерация „Х“. Разглеждам листовете, чета всичко, но тази федерация я няма никъде. Питам директора на дирекция, а той ми казва, че е грешка. Аз не бих могла да работя с човек, който прави такива грешки. Няма политическа чистка, нищо лично. Всичко е в името на младежта и спорта, в името на България", каза още министърът.

Професорката съобщи още, че след взетото решение от Министерския съвет да се подкрепи кандидатурата на Българския футболен съюз за домакинство на Европейското първенство през 2020 г., кабинетът "Орешарски" пристъпва към работа по изграждане на нов национален стадион, който да има минимум 33 хиляди места.
"В момента се коментира теренът, формата и други неща. Все още не са уточнени нещата", коментира Георгиева. Тя допълни, че по нейни "умозаключения" строителството на нов стадион ще струва над 100 милиона евро.

Тя изказа мнение и за ремонта на Двореца на културата и спорта във Варна.

"Имаме разговори за ремонт на Двореца. Мисля, че са нужни 6 милиона лева. Дворецът обаче е общинска собственост. Министерството не може да финансира общинска собственост според закона. Не мога да дам средства за ремонт. Това, което наследих, е пясък, който се срива. Имало е измамна, куха политика в спорта. Ние не бягаме от този ангажимент. Министерството стои еднакво ангажирано", отбеляза тя.

Тя категорично отрече пари от актуализацията на бюджета да отиват за мотокрос, "предвидените 3,6 млн. лева в актуализацията са за ремонт на спортни училища", пресметна тя.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати