9 Май 2024 г. Четвъртък

"Белене" е виновникът за състоянието на енергетиката

2013-09-23 08:37:32
Заради АЕЦ „Белене“ се затварят блокове в АЕЦ „Козлодуй“, Националната електрическа компания се влошава, създаде се Българският енергиен холдинг и заради този проект през седмицата имаше странен политически живот. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Красен Станчев, доцент и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и член на УС на ИПИ.

Той посочи, че „Риск инженеринг“, чиито офиси бяха обискирани в съвместна операция на прокуратурата, ДАНС и МВР за изземане на документи за извършени консултантски услуги за „Белене“, не може да бъде обвинявана в каквото и да било, защото в договора участват няколко страни, включително държавата.

„Странно е поведението на енергийния министър Драгомир Стойнев, който казва, че цената на тока няма да се увеличи, както и на министър-председателя Пламен Орешарски, който обяви, че задълженията в енергетиката са 5 млрд. лева. Трябва да се знае, че там не са включени загубите от „Белене“, защото с тях сумата нараства до 6 млрд. лева“, коментира Станчев.

„Тези дългове предполагат да се вдигне цената на тока и всички да се приготвим да плащаме за предишни решения“, каза още той.

Според него наложеният мораториум върху шистовия газ е най-странният в дадена технологична област. „Каквото и да се прави откъм проучване, то няма да има вреди върху околната среда. Няма научни основания за страх от проучвания“, посочи Станчев.

„Смятам, че шистовият газ е много важен за българската енергийна сигурност в бъдеще“, заяви енергийният експерт Мартин Владимиров. Причината, според него, е зависимостта ни на 75% от руския газ и родно производство едва 15%.

„Не е ясно защо е наложен мораториумът - няма безспорни причини, че е вреден. В България обаче логиката винаги е друга. От политическа гледна точка някой е решил, че шистовият газ не е удобен и затова толкова бързо мина този мораториум“, каза той.

Той обясни, че ако не подобрим енергийната си ефективност и не започнем да се ориентираме към шистовия газ, то ще продължим да ставане все по-зависими.

„Енергетиката е в доста критично състояние. Ако има нещо, което ме притеснява, е състоянието на енергийните дружества“, призна Жельо Бойчев, депутат от БСП, заместник-председател на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране и Член на Постоянната комисия по финанси и бюджет.

Според него обаче енергийната ситуация в страната не е следствие от решенията по проекта АЕЦ „Белене“. „Ние заварихме това състояние и започнахме редица стъпки, като например това, че спряхме увеличението на цената на тока“, поясни той.

По въпроса за шистовия газ той заяви, че е наложен правилно заради редицата въпросителни за въздействието му върху околната среда.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати