23 Април 2024 г. Вторник

Германците избират парламент днес

2013-09-22 10:22:17
Днес в Германия се провеждат парламентарни избори. Последните социологически проучвания дават преднина на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел пред основния й опонент лявоцентристката Социалдемократическа партия. И макар по всичко да личи, че Ангела Меркел ще извоюва трети пореден мандат, цяла Европа е в напрежение от появилата се възможност за сформиране на нова коалиция между основните съперници в надпреварата, съобщи Bulgaria On Air.
 
До преди изборите Християндемократическия съюз на Ангела Меркел управляваше в така наречената черно-жълта коалиция заедно с бизнес партньорите от партията Свободни демократи. Последните социологически данни обаче сочат, че подкрепата за малката партия е спаднала с около 6%, което я поставя на косъм от жизненоважните 5%, необходими за влизане в парламента. 

По думите на анализатори тези данни  не отразяват напълно това, което се случва в деня на изборите. Преди 8 година Меркел погледна с недоверие на резултата от изборите от 35,2% , който беше със 7 пункта под социологическите прогнози.  

Анализаторът Манфред Гюлнер казва, че остава отворен въпросът дали гласовете на избирателите са достатъчни за още една черно-жълта коалиция. Така че дни преди изборите не може да се каже с точност.

Заплахите, които стоят пред Меркел идват от новата партия, която се обявява срещу еврото Алтернатива за Германия, която ако влезе в парламента, ще попречи на създаването на дясноцентристко мнозинство и ще засили антиевропейските настроения преди изборите за Европарламент догодина. Много се спекулира и с възможността за създаване на коалиция между Християндемократическата партия на Меркел и основния й опонент Социал-демократите, както на изборите през 2005-а година.

Лидерът на социалдеократите обаче обеща, че втори път няма да работи под ръководството на Меркел. Евентуалната победа на канцлера пък ще я изправи пред редица предизвикателства като сложния преход от ядрена към възобновяема енергия, опасност от ново избухване на еврокризата, демографските проблеми. Възможният трети мандат на Меркел ще я превърне в един от трите следвоенни лидери , успели да стигнат до този връх след Хелмуд Кол и Конрад Аденауер.
  
Днешният вот в Германия е определян като психологически тест за партиите във водещата европейска икономика. Той се оказва истинско предизвикателство и стрес дори за канцлера Ангела Меркел, въпреки че социологическите проучвания сочат, че партията й ще спечели трети мандат в Бундестага.
 
Твърдостта на германския канцлер Ангела Меркел, с която играе водещата роля на европейската политическа сцена, е пословична. Най-силната жена политик на планетата обаче е известна и с друго свое качество – ненавистта си към политическите кампании. Предвид успехите, които Меркел е постигнала, нейното емоционално състояние за мнозина е неоснователно. В социологическите проучвания партията на Меркел е водеща и канцлерът почти няма вероятност да загуби поста си след изборите. И все пак, дори когато нещата вървят твърде добре, Меркел проявява предпазливост. 
Ангела Меркел отдавна има имидж на скучен политик. Тя никога не е била добра в предизборните речи, подчертават нейните биографи. Под натиска на наближаващите избори, Меркел проявяваше скованост и дори неувереност. В единствения телевизионен дебат с основния си съперник Пеер Щайнбрюк, специалистите определиха поведението й като пасивно, а самата Меркел – далеч от представата за завладяващ оратор. Нейното основно умение обаче, изтъкват анализаторите, е да внася спокойствие дори и в най-разгорещените спорове.
Подходът й към предпазливост дори при незначителни проблеми, с мисълта за всички възможни последствия, изключително много помогна на германския канцлер в разгара на еврокризата. Затова и след днешните избори Ангела Меркел едва ли ще промени основния си ръководен принцип – да продължи да управлява както досега – стъпка по стъпка, криза след криза.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати