29 Март 2024 г. Петък

Готови сме за избори, защото не излъгахме, обяви Кунева

2013-09-21 14:18:19

Готови сме за предсрочни избори, защото имаме моралното право на кажем на българските граждани - ние не излъгахме. Това заяви лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева пред делегатите на Второто национално събрание на партията в зала 3 на НДК, цитирана от БТА.

Светът е нов след протестите, хиляди българи са в крак с това и искат и от управлението същото, коментира тя. Хората узряха преди нас, политиците, и искат промяна в поведението ни, посочи Кунева и допълни, че е удовлетворена, че поне партиите в Реформаторския блок са показали, че могат да преодолеят политическите си различия и да говорят помежду си. 

Реформаторският блок не е реплика на модела да обединим някакви проценти, малка цел е да прескочим бариерата за парламента, а трябва да съединим островите на нормалност, останали в България, посочи Кунева. Тя информира, че предстои, ако Националното събрание реши, да се създадат регионални съвети на Реформаторския блок. Кунева припомни на присъстващите в залата представители на партии от Реформаторския блок обидните надписи пред централата на СДС по неин адрес преди изборите. Боляло ме е, но не съм отвръщала със същото, каза тя. Сега си даваме шанс - и на мен, и на вас от Реформаторския блок, продължи Кунева и апелира да се помнят грешките, за да не се допускат отново.

"България на гражданите" не е просто името на движението, а е покана за мирна революция, името на новия обществен договор, заяви Меглена Кунева. По думите й движението е значим фактор, защото носи политическата иновация. 

Като основна задача тя очерта да се направи гражданинът силен и с власт, държавният апарат и намесата му да са по-малки, но по-добре насочени, да се остави политическо място на хората да избират политиките. Ако възстановим силния гражданин, това ще бъде истинска промяна, смята тя. Като постижения Кунева отчета обединението на дясно-центъра и добрата организационна структура по места. Тя призна свои грешки в избора на областен координатор на Пловдив, подценяване на последната фаза на предизборната кампания и на важността от стратегия срещу клеветите. 

Кунева не се съгласи с критики за недостатъчна твърдост. Обвиняват ни, че сме меки, всъщност сме възпитани, коментира тя. Кой посмя да каже, че БСП е неправилната, а ГЕРБ - неприличната партия, кой отказа твърдо коалиции - ние, отбеляза тя. 
Лидерът на "Движение България на гражданите" подчерта важността на доверието. Управляващите партии източват и фалират тази банка - доверието, най-тежката кражба е на истина и на доверие, затова фалирахме като държава, смята Кунева.

 

Тя нарече сегашния кабинет "правителство на изгубения смисъл". 

Политическият картел е продължаваща държавническа драма у нас, олигархията е абсолютен победител след всеки избор, заяви Меглена Кунева.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати