19 Април 2024 г. Петък

Все повече ще посягаме на спестявания за достойни старини

2013-09-20 13:11:49

Към 2050 година заради тежката демографска криза един на всеки трима българи ще е над 65 години, а в трудоспособна възраст ще е само половината от населението в страната. Това предрича Световната банка в доклада си за България на тема "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението". Изводите от доклада бяха представени от Дорте Домланд, старши експерт във финансовата институция.

Само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще, е основната препоръка на Световната банка към България. 

Осигурителните вноски трябва да се повишат поне с 6%, за да се покрие дефицитът в бюджета на общественото осигуряване са изчислили експертите на Световната банка. Авторите на доклада обаче признават, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова препоръката е осигуровките да се увеличат с 2%.

Не е много ясно обаче как ще се мотивират младите да внасят по-големи осигуровки, след като прогнозите на банката са, че в бъдеще все по-малко хора ще могат да изпълнят условията за пенсиониране. 

Според Домланд правителството следва да се фокусира върху мерки, които допълнително да ангажират и мотивират младите хора да се осигуряват на по-високи суми и да мислят отрано за годините, в които ще разчитат на пенсионната система.

За да се гарантират техните права, трябва да се мисли за универсална пенсия, която да се получава от възрастните без право на пенсиониране, се посочва още в доклада на банката.

В бъдеще възрастните ще разчитат все повече на семейните спестявания за достойни старини, пише още в анализа.  В тази връзка се предлага въвеждане на политики за насърчаването им, като се повиши финансовата грамотност на населението и се стимулира участието в доброволни пенсионни фондове, както и като се увеличи пенсионната възраст над 65 години. 

Световната банка предлага серия от промени за по-добро здравеопазване и по-добро образование, които трябва да осигурят здрава и качествена работна ръка, за да се повиши производителността на труда. Необходими са политики за стимулиране на дългосрочните грижи за възрастни, включително и чрез въвеждане на специална застраховка за това, пише в доклада. Без такава политика ще се налага по-младите вместо да работят, да се грижат за най-възрастните в семейството, което допълнително ще лиши пазара на труда от работна ръка.

Стимули за най-добрите учители да преподават в райони, в които децата имат затруднен достъп до образование, каквито се предлагат в доклада, вече бяха лансирани и от образователното министерство. Ведомството дори обяви, че разработва пакет от социални мерки за стимулиране на младите учители. 

По време на конференция министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че застаряването на населението е основно предизвикателство за страната и е ключов елемент от управленската програма на правителството.

Финансовият министър посочи, че кабинетът планира да обърне внимание на лечебните заведения в отдалечените райони, наред с това се правят конкретни промени в ценообразуването на лекарствата, за да се облекчат хората, които разчитат на пенсиите си за тях.

Основен приоритет е и качественото образование, каза Чобанов. Този фокус ще намери израз и в Бюджет 2014 с мерки за обвързването на образованието с пазара на труда. Води се усилен дебат и за пенсионната реформа, посочи той в контекста на темата от доклада на банката.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати