19 Април 2024 г. Петък

Планът "Орешарски" без критики за ГЕРБ, не ще да е лъжливото овчарче

2013-09-20 12:35:33

Подобряване на инвестиционната и бизнес среда, социална отговорност и мерки за укрепване на държавността. 
Това обещава премиерът Пламен Орешарски, който представи в парламента програмата си „Държавност, развитие, справедливост“, както и екшън план за действие с хоризонт до края на годината.

Пред вас е една разширена, но не всеобхватна управленска програма, заяви министър-председателят.
От нея отсъстват описания на завареното наследство. За да не повтаря правителството на Борисов, което упорито е обяснявало злополучията си с предишните 60 години" - подход, който Орешарски сравни с опит да се съживи приказката за лъжливото овчарче.

Управленската програма стъпва на приемственост по отношение на валутния борд, на задълбочаване на европейската и евроатлантическата интеграция, както и обновяване на инфраструктурата.

Като новост в програмата Орешарски определи по-активна роля на държавата като регулатор, гарант за конкуренция и социални права, както и ограничаване на тежестта върху бизнеса, антимонополна политика, активна защита на потребителите, повече мерки срещу бедността.

Ще следваме няколко основни правила – откритост и прозрачност, периодична отчетност пред НС и обществото, диалогична политика за повече обществено съгласи по ключови за страната дейности, каза премиерът.

Програмата акцентира още върху създаване на предпоставки за икономическо развитие. Ще насочим усилия към противодействия на монополите за по-конкурента среда, обеща Орешарски. 

Възнамеряване да смекчим над 100 лицензионни режима за развити на стопанска дейност, каза още той. Премиерът пое ангажимент за подобряване на административната среда. 

Орешарски обясни, че за да се подобри бизнесклиматът и инвестиционната среда, правителството ще предприеме сериозна мерки за пресичане на контрабандни цигари и ДДС измами.

След няколко месеца ще възстановим регулярното връщане на ДДС, заяви Орешарски. Той обеща да засили подкрепата за малките предприятия и за стартирането на бизнес.

Кабинетът ще въведе механизми за по-отговорно управление на държавните предприятия. Ще се търси и подобряване на системата на енергетиката, насърчаване на инвеститорите на местно ниво, както и подкрепа за експортно насочения бизнес. Еврофондовете също ще бъдат програмирани така, че да са в помощ на конкурентоспособността.

Премиерът обеща да се инвестира в човешкия капитал, като затова ще се предприеме набор от мерки за качеството образование и професионална подготовка, както и квалификации и преквалификация. 

Социалната политика ще е насочена към справедливост и намаляване на бедността. Орешарски акцентира върху увеличаване на заетостта, но беше категоричен, че трябва се подпомагат и групите, които остават извън пазара на труда – пенсионери, хора с увреждания и ученици.

Тези наши съграждани трябва да бъдат подпомагани, заяви той и допълни, че ще се работи за осигуряване на подкрепа на най-уязвимите групи. Орешарски обеща от догодина да се вдигнат детските и да се индексират пенсиите.

В третия раздел – възстановяване на държавността, премиерът акцентира върху възстановяване на върховенството на закона.

По негови думи трябва да се работи за стабилизиране на системата за сигурност, надеждна отбрана, активна външна политика.

Върховенството на закона означава еднакви правила и ефективни механизми за прилагането им за всички, заяви Орешарски. Според него без отстояване на върховенството на закона не може да се изпълнят и предходните ангажименти за подобряване на бизнесклимата и социалната среда.

Решени сме да изпълним всички препоръки на ЕК в рамките на механизма за сътрудничество и оценка, каза Орешарски, който се ангажира и със съдебна реформа. Ще разширим подхода, каза той и обеща диалог с професионалните кръгове и гражданското общество.

Нашата страна е подставена пред огромни предизвикателства. Необходимо е съставяне на предпоставки за връщане на икономиката на пътя на растежа и смекчаване на основните социални асиметрии, заяви Орешарски. Той обеща да се бори и с корупцията. Направи обаче важно уточнение.

Борба с корупцията - такъв термин в програмата отсъства, при това съзнателно. Корупцията е следствие, ние сме решени да се борим с предпоставките, каза Орешарски. Той обясни, че правителството ще инвестира и в електронно правителство, именно за да се намали корупцията.  

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати