18 Април 2024 г. Четвъртък

БСП, ДПС и "Атака" си гласуваха първа задача да прекъснат връзката бизнес-политика

2013-09-19 20:16:41
"Прекъсване на порочните зависимости между бизнес и политика и отстояване на обществените и националните интереси" - това е първият сред над 10-те приоритета в декларация за националните задачи, приета със 114 гласа "за" на БСП (77), ДПС (26) и "Атака"Харесвате ли слънчевото време, обичате ли да е лято."

Според Борисов сегашният парламент не може да гласува такава декларация, защото самият той е непрозрачен, нелегитимен и партиите в него не знаят кой с кого управлява. Лидерът на ГЕРБ не се включи в дебатите по документа, но пред журналисти коментира, че партията му не е гласувала "за", за да не излезе, че подкрепят управлението, но не са гласували и "против"Да влезем в комунизма с лъснати обувки"Да оберем хляба на народа час по-скоро." От тази декларация няма смисъл, защото тя ще бъде използвана за параван на едно нестабилно, нежелано и омерзено правителство, каза още Караянчева. И прогнозира, че Народното събрание ще сменя памперсите на правителството и ще замита боклуците му под чергата.

Караянчева попита БСП как ще изпълнят първия си приоритет в декларацията да прекъсне порочните зависимости между бизнес и политика, като са позволили "кланът на Делян Пеевски и приятелските кръгове на Моника Йосифова-Станишева да управляват държавата". Съпартийката й Десислава Атанасова я допълни дали лидерът на БСП Сергей Станишев, ако отново му се наложи да лъска имиджа на България, ще ползва услугите на осъден лобист в европейска държава и ще се разграничи ли от свързаните лица, били те и собствената му съпруга.

Изглежда, вносителите не могат да се противопоставят на експертните назначения на кинезитерапевти, охранители и застрахователи и всякакви други със съмнителна професионална и морална репутация, коментира Атанасова. Според нея "увеличаване на възможностите за гражданско участие" е странен приоритет на това Народно събрание, след като допирът на управляващите до гражданското общество се осъществява в безпрецедентни вече 98 дни зад заграждения, полицейски палки, бял автобус.

Докарахте България до европейска изолация. Всички европейски посланици в по-големи европейски държави ви размахват пръст и ви казаха, че така не се управлява, каза още Атанасова. 

"Някои колеги зададоха въпроси, на които вече 98 дни никой не посмя да отговори. Други имаха екзактен и менторски изказ, трети, имащи самочувсвтието на най-важен коалиционен партньор, отново ни припомниха програмата си, която ще остане само една черна книжка с отражението на бяла маса", обобщи Атанасова изказванията на БСП, ДПС и "Атака".

"Тежката артилерия на ГЕРБ може да принизи всяка дискусия на собственото си ниско ниво на некомпетентност, арогантност и наглост", отвърна й Мая Манолова от БСП.
 
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и бившият зам.-министър на образованието Милена Дамянова коментираха, че записаните от управляващите приоритети не отговарят на действията им, тъй като нито приемат внесените 4 законопроекта за сектора "Сигурност", за които не остана време в миналия мандат, нито закона за училищното и предучилищното образование. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати