24 Април 2024 г. Сряда

Младите не знаят какво е комунизъм, но 18% искат бай Тошо

2013-09-19 20:14:53

Големи празноти в знанията на младите открои националното представително проучване „Образованието за комунистическия режим и европейските демократични ценности на младите хора в България днес“. То е проведено през юни 2013 г. сред 1100 души на възраст 15-35 години в цялата страна.

Изследването е разработено от Център „Хана Аренд”, финансирано от Европейския парламент, Фондация „Конрад Аденауер” и изпълнено като външна поръчка от НЦИОМ. Автори на изследването са Васил Къдринов и Ангел Николов. 

Оказа се, че 42% от младите не знаят, че Хитлер и Сталин са диктатори, 40 на сто не са чували за остров Белене, за 50% Освиенцим е само име, а 56% не свързват с нищо конкретно Холокоста, 66% се чудят какво е колективизация,  87%  нямат и представа за горяните, за 87% „Задочни репортажи за България” на Георги Марков не означават нищо конкретно, а за 85.5% полският профсъюз „Солидарност“ е нещо абсолютно непознато. 

Резултатите сочат, че 76% от младежите не знаят нищо за кариерата край Ловеч, 30% не свързват с нищо Берлинската стена, 62% не знаят причината за смъртта на Никола Петков, 41% не могат да преценят каква е била ролята на Държавна сигурност при комунистическия режим.

За 3 на сто от анкетираните ГУЛАГ е интернет търсачка, а отделни отговори свързват понятието с "вид ястие" (вероятна аналогия с гулаш).

30% пък не знаят в кой град се намира Европейският парламент, 88% не свързват с нищо Треблинка, 50% не могат да преценят дали съветската армия в България е била окупатор или освободител.

Изследването показва още, че 22% от младите хора искат да напуснат България. Според 41% от тях забогателите след 1989 г. са мафиоти, мутри, корумпирани. 
 
„Данните, че близо 18% от младежите в страната биха искали да живеят по времето на Живков, че само 31% избират да живеят при демокрацията след 1989 г., а 22% желаят да напуснат България, са изключително тревожни“, коментира социологът Васил Къдринов по време на конференцията „Българският комунизъм – в учебниците”.

Въпреки че като цяло управлението е възприемано като недемократично, придобивките на онова време не са забравени и впечатляват и до днес младите хора, коментира социологът.

Участниците в конференцията призоваха министерството на образованието да направи промени в програмата по история и литература и да включи повече часове за близкото минало. 

Ангел Николов коментира, че най-новата ни история въобще не се изучава в училище, само в 10 клас са предвидени 18 часа за изучаваното на тоталитарния режим, от които пък само 1 час е за комунизма. 

Всички учебници имат един и същ енциклопедичен характер, те са толкова скучни, че отблъскват всеки, който иска да ги прочете, каза още той. 
 
Заради това той поиска не само повече часове в училище по история, защото и без това не малко от тях отпадат заради грипни ваканции, но и включване на повече теми за комунизма.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати