20 Април 2024 г. Събота

Кметове се уплашиха за сигурността заради сирийските бежанци

2013-09-19 20:08:06
Сигурността на хората и средства, които са необходими за лечението на бежанците в общинските болници, се оказаха най-сериозните проблеми на кметове на общини, където има възможност да бъде настанени нелегалните емигранти. Това стана ясно след среща на премиера Пламен Орешарски и вътрешния министър Цветлин Йовчев с кметовете на София Йорданка Фандъкова, на Плевен Димитър Стойков, на Цар Калоян Ахмед Ахмедов, на Стрелча Иван Евстатиев, на Елхово Петър Киров, на Нова Загора Николай Грозев, на Момчилград Акиф Акиф и на Харманли Михаил Лисков.

Кметът на Елхово Петър Киров обясни, че по време на срещата той е изразил опасенията си относно сигурността и проходимостта на линейките, които навлизат в пограничния регион, за да извозят бежанци, а също така услугите, които ползват емигрантите от общинската болница, за която пък тази година общината е дала 50 на сто от нецелевите си приходи.

Обещаха, че болниците ще бъдат подпомогнати и сигурността ще бъде завишена със служители на МВР, каза Киров.

Той призна, че от медиите е научил, че до две седмици в града ще заработи разпределителен център за бежанци.

Това, което знае, е, че там емигрантите ще стоя от 2 до 5 дни. Той е притеснен и от факта, че центърът ще се намира до социалната служба на общината.

По думите му хората в Елхово не са доволни от това, че в града ще има разпределителен център.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също призна, че е притеснена за сигурността в квартал „Овча купел”, където има център за бежанци заради напрежението преди няколко дни, както и за място в центъра на столицата, където пък има струпване на емигранти.

„Аз поставих въпроса за по-засилено полицейско присъствие и за засилване на сигурността в този център, както и на гражданите наоколо, Цветлин Йовчев ме увери, че ще се вземат мерки”, каза тя.

Фандъкова съобщи, че вече е разпоредила да има екип на Общинска полиция в центъра, както и патрулиращи екипи. Тя е поискала още да няма движение в центъра в „Овча купел”  след 22 часа.

На срещата на кметовете с премиера и вътрешния министър е било договорено да има по-добра комуникация.

„Първото, което се разбрахме, е за оперативна връзка и информираност, за да може да се реагира бързо за всеки възникнал проблем. Убеден съм, че колкото и добре да сме се организирали, проблеми ще възникнат”, каза Пламен Орешарски.

Цветлин Йовчев коментира, че ситуацията с бежанците още не е овладяна. „Запознахме ги с рисковете, които възникват от навлизането на бежанци. Готвим се за най-тежките моменти, мисля, че ще сме в състояние да се справим на този етап”, увери той и добави, че нови места за настаняване на бежанци ще бъдат разкрити само когато се изчерпи капацитетът на вече разкритите.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати