19 Април 2024 г. Петък

94% от българите: Икономиката е зле

2010-08-26 22:55:48

Почти 94% от българите оценяват икономическото положение в страната ни като лошо, само 4% го намират за добро, а 2% нямат мнение.

Същевременно 95% от българите отбелязват, че положението с работната ръка е лошо и едва 2% го определят като добро.

Данните са от проучване на европейската служба Евробарометър за нагласите на европейското обществено мнение през пролетта на тази година.

Изследването е направено между 5 и 28 май и в него участват близо 27 хил. души от всички европейски страни.

Българите са обезпокоени най-вече от повишаването на цените и инфлацията, икономическото положение в страната, безработицата, състоянието на здравната система, проблемите около пенсиите, данъците, състоянието на образователната система, престъпността.

 

Като цяло 75% сред европейските граждани подкрепят засилването на икономическото управление в Европейския съюз.

Това показва, че европейците отдават решителна роля на ЕС в преодоляването на финансовата и икономическата криза.

Подкрепата е най-силно изразена в Словакия - 89%, Белгия - 87%, и Кипър - 87%, в сравнение с Великобритания и Португалия, където зад идеята застават съответно 60 и 62% от населението.

В Испания 83% от гражданите одобряват предложението. Настоящето проучване показва още, че

кризата е променила визията на гражданите за ЕС

Сега 40% от европейците свързват ЕС с еврото, 45% със свободата да пътуват, учат и работят и 24% с мира.

26% от анкетираните смятат, че именно ЕС, а не САЩ или Г20, е способен да действа ефективно срещу кризата, докато тази цифра нараства до 33% в Испания.

Белгия - 36%, Полша - 35%, и Кипър - 34%, са страните, които разчитат на ЕС за решаване на проблемите на кризата, докато Великобритания (9%), Чехия (13%) и Латвия (19%) са по-скептични.

Европейските страни са наясно с предизвикателствата, пред които всички членки на ЕС са изправени напоследък, като 74% са съгласни, че държавите се нуждаят от реформи, за да се справят с бъдещето.

На въпроса за ползите от членство в ЕС, 49% от европейците посочват, че членството на страната им в ЕС е "нещо добро".

Междувременно днес от Националния статистически институт (НСИ) публикуваха данни, според които стопанската конюнктура в страната се е подобрила.

Общият показател на бизнес климата у нас се повишава с 2% през август

в сравнение с предходния месец, съобщи НСИ. Положителната промяна се дължи на отчетения по-добър бизнес климат в строителството, търговията на дребно и услугите, обясняват от статистиката.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" през август спада с два процента спрямо предходния месец поради по-умерените оценки за настоящото бизнес състояние на предприятията и по-умерените очаквания за следващите шест месеца.

източник: vesti.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати