29 Март 2024 г. Петък

Стажът и годините в пенсия - 2:1

2013-09-16 08:27:09

Механизъм за автоматично увеличение на възрастта за пенсиониране ще предложи социалното министерство, съобщи министър Хасан Адемов в интервю за "24 часа". Възрастта за пенсиониране ще се увеличава спрямо очакваната продължителност на живота на базата на данни от НСИ и други разчети. "Ако през 2012 -2014 г. продължителността на живота е нараснала с 6 месеца, то през 2015-2017 г. възрастта за пенсиониране ще се качва с по 2 месеца на година", даде пример министърът.

Като дежавю вижда решенията на правителството в социалната сфера анализът на "Сега"И това правителство ще излее милиарди без ефект в социалната система". Критериите за определяне на най-уязвимите групи продължават да бъдат общи и условни, но никой не говори за промени в законодателството.

За промени в законодателството, които да премахнат уравниловката в социалните плащания и да се осигури подкрепа според индивидуалните нужди на човека, няма нито дума. Така тази власт се превръща в поредната, която в опозиция не пестеше думи да критикува неефективната социална политика, но като получи правлението, премина към най-лесните решения като символични увеличения на смешните суми, които стигат до прекалено много хора – голяма част от тях не толкова нуждаещи се.

Вицепрезидентът Маргарита Попова заявява за „Стандарт“С президента оставаме тандем! Излагам пред държавния глава своите позиции, а решенията за конкретни действия са негови."

"Над една трета от линейките в страната са за смяна", казва здравният министър д-р Таня Андреева в интервю за "Труд". "В автомобилния парк има около 400 линейки, които са купувани между 2007 и 2009 г. Очевидно, че те са силно амортизирани, особено в големите градове като Пловдив, София, Стара Загора,Варна, Бургас", обяснява тя. "Ако бъдат осигурени необходимите средства, поетапна подмяна на колите и апаратурата им ще започне от догодина."

По думите на д-р Андреева до края на годината трябва "да се подобри специализацията на младите лекари, да им се осигури възможност при започването на работа в лечебни заведения веднага да бъдат зачислени за специализация по техен избор". А за незаетите места ще се прави второ или трето класиране. В началото на декември ще има функционираща болница в Девин, каза още здравният министър. Клиничните пътеки, които са пренебрегвани последните години и са силно недофинансирани - педиатричните, тези по акушерство и гинекология, по вътрешни болести - ще се ревизират и цените им ще се повишат, добави за изданието министър Андреева.

Цената на земеделската земя е отбелязала ръст от над 250% през последните 12 години, като голямо влияние за увеличението са оказали и субсидиите от ЕС. Това сочи анализ за пазара на земеделските земи, публикуван от агроминистерството, пише "Капитал Daily".

Европейската комисия сложи точка на разнопосочните тълкувания на критичното писмо от комисаря по регионалната политика Йоханес Хан за усвояването на еврофондовете и договарянето на средствата до 2020 г., пише "Сега". Говорителят на Хан Ширин Уийлър обясни, че ЕК никога не е изисквала от България да създаде нов единен орган за управление на фондовете. По думите на Уийлър писмото трябва да се чете като повишено внимание към проблемите с усвояването на парите в този програмен период и договарянето на сумите до 2020 г. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати